Cebimizde taşıdığımız akıllı telefonlar, teknolojiye aç, her tür teknolojinin yerini almaya aç yaratıklara dönüştüler. Uydu navigasyonundan taşınabilir kameralara, iPod’lardan el fenerlerine birçok cihaz, akıllı telefonların kurbanı oldu bile. İşte akıllı telefonların girmeye hazırlandığı diğer alanlar.
1. ANAHTARLAR
Telefonunuz, muhtemelen evinizin kapısını açmayacak ancak diğer tür anahtarların yerini alabilir. Hilton otel zinciri, otel odanızın kapısını telefonunuzla açmanıza izin veren kilitler kullanmaya başladı. Hyundai ise otomobillerinde NFC etiketleriyle çalışan, anahtarsız giriş sistemlerini deniyor.
Telefonla kontrol edilen kapı kilitleri piyasaya sürülmek üzereler, ancak fiyatları 179 - 200 dolar arasında değişiyor.
2. EĞLENCE SİSTEMLERİ
Apple’ın CarPlay’i, Broadcom’un MirrorLink’i ve Google’ın Open Automotive Alliance’ı, telefonunuzu otomobilinizin eğlence merkezi haline getirmeyi amaçlıyorlar. Otomobil-içi sistemler, şu an belirli yeni araçlarda deneniyorlar.
3.ELEKTİRİK ANAHTARLARI
Belkin’in WeMo ve Philips’in Hue ürünleri, telefonlarla kontrol ettiğimiz bir geleceğin nasıl olacağını bizlere gösteriyorlar. Belkin’in ürünü, güç anahtarlarını uygulamalarla yönetmenize, Philips’in ürünü ise ışıklandırmayı uygulama yoluyla denetlemenize izin veriyor.
4. STETOSKOPLAR
Apple’ın HealthKit’i, Google’ın Fit’i ve Samsung’un SAMI’si, sensörler yoluyla sizi daha iyi tanımak için çabalıyorlar. Mobil sağlık uygulamalar ve sensör pazarının 2018 itibariyle yılda 20 milyar dolar gelir elde etmesi bekleniyor.
5.TV’LER
CES için yapılan bir anket, ABD’li tüketicilerin yüzde 53’ünün akıllı cep ve tabletlerin TV’lerin yerini almasını beklediğini gösteriyor. Bu beklenti fazlasıyla iyimser olsa da, videoların mobil cihazlarda izlenmesinde kayda değer artış yaşandığı bir gerçek. Adobe Digital Index’e göre video akış uygulamalarının kullanım oranı, geçen sene yüzde 246 arttı.
6. PLASTİK KARTLAR
Google Wallet dünyayı çalkalamayı başaramadı ancak Visa ve Mastercard, kartlar yerine telefonları kullanmamızı sağlayacak NFC sistemleri üzerinde çalışıyorlar. Apple’ın ise milyonlarca iTunes kullanıcısını değerlendireceği telefon tabanlı bir ödeme sistemi üzerinde çalıştığına inanılıyor.
7. UZAKTAN KUMANDALAR
Evrensel kumandaların günleri sayılı olsa da fikir, yakın zamanda akıllı telefonlarımıza uygulanabilir. Apple’ın HomeKit’i, cihazları gruplara ayırıp, onları Siri’yle veya uygulamalarla kontrol etmemize izin vererek, bunun nasıl gerçeğe dönüşebileceğini gösterebilir.
8. TELEFONLAR
Operatörler, Wi-Fi üzerinden ücretsiz çağrı olanağı sunmaya başladılar. Benzer voice-over-LTE hizmetleri ise önümüzdeki sene ortaya çıkacaklar. Bu, yaptığımız mobil çağrıların sayısının düşmeye devam edeceğini gösteriyor.
9.TABLETLER
Çoğumuz, büyük bir tablet yerine ekstra-geniş bir telefona para harcamayı tercih ediyoruz. Telefonlar ve tabletler arasındaki çizgi ise giderek belirginliğini kaybediyor. iPhone 6’nın büyük modelinin 5.7 inç’lik bir ekrana sahip olacağı söyleniyor. Bu, telefonun 7.9 inç’lik iPad mini’den çok da küçük olmayacağını gösteriyor.
10.PC’LER
Telefonlarımız, en az Windows’lu veya Mac’li bilgisayarlarımız kadar kişisel cihazlar. Onları gittiğimiz her yere götürüyor ve hayatımızın birçok anını onların içinde saklıyoruz. Günlük işler için PC’lere olan ihtiyacımız ise her geçen gün azalıyor.Telefonların üst düzey iş istasyonlarını veya oyun sistemlerini ortadan kaldıracağını söylemiyoruz. Ancak PC’ler yerine akıllı cihazlarla yetişen bir nesil var. Bu nesil, insanlarla iletişim kurmak için ilk olarak mobil cihazlarından faydalanıyorlar. Akıllı telefonlar güçlendikçe, pil ömrü uzadıkça ve uygulamalar daha kapsamlı hale geldikçe, bir PC’ye ihtiyacımız kalmayabilir.