Akif Beki: "Eskiden buna yetki gaspı derlerdi"

Akif Beki: "Eskiden buna yetki gaspı derlerdi"

İktidar yaptığı düzenlemelerle belediyelerin ulaşım ve TOKİ uygulamalarındaki söz haklarını tırpanladı. Bu konuyu köşesine taşıyan Karar gazetesi yazarı Akif Beki, “Kim derdi ki merkezde toplanan fazla yetkileri yerele dağıtma, yerinden yönetimi güçlendirme vaadiyle iktidara gelen AK Parti, belediyelerin kimi yetkilerini de geri alacak, daha fazlasını merkezde toplayacak?” yorumunda bulundu.

Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemelerle belediyelerin ulaşım ve TOKİ uygulamalarındaki söz hakkı tırpanlandı. Konuyu köşesinde değerlendiren Karar gazetesi yazarı Akif Beki, “Kim derdi ki merkezde toplanan fazla yetkileri yerele dağıtma, yerinden yönetimi güçlendirme vaadiyle iktidara gelen AK Parti, belediyelerin kimi yetkilerini de geri alacak, daha fazlasını merkezde toplayacak?” yorumunda bulundu.

Beki ayrıca, “Kamu yönetimi reformu, AK Parti’nin en büyük hayaliydi. İlk Bakanlar Kurulu’nun da iki ana gündem maddesinden biri. Prof. Ömer Dinçer, Ankara'daki aşırı merkeziyetçi güç tekelini kıracak reform çalışmaları için Başbakanlık Müsteşarlığına atanmıştı. Reform, hantal ve obezleşmiş bürokrasiyi küçültecek, devlet hizmetlerinde hız ve etkinlik sağlayarak vatandaşın hayatını kolaylaştıracaktı. Ömer Hoca, neden başarılamadığını 4 yıl önce bir kitapla anlatmıştı. Adını da “Türkiye’de değişim yapmak neden bu kadar zor” koymuştu. Şimdi ise var olan belediye yetkilerini de Ankara'ya geçirerek merkezileştirme politikası izliyor, kendi iddiasının bile gerisine düşüyor AK Parti” dedi.

Akif Beki’nin yazısının ilgili bölümü şöyle:

Önceki gün Resmi Gazete'de yayımlanan bir düzenlemeyle, ulaşım koordinasyon merkezlerindeki karar çoğunluğu büyükşehir belediyelerinin elinden alınmış, merkezi yönetime verilmişti.

Bakanlıkları temsil eden sandalye sayısı arttırılarak büyükşehirler azınlığa düşürülmüş, son söz hakkı ve ulaşımın patronluğu yerelden merkezi idareye aktarılmıştı.

Dün, belediyelerin yetkisine bir tırpan daha geldi. İmar Kanunu değişiklikleri, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Belediye sınırları içindeki TOKİ uygulamalarında belediyelerin yetkisi kaldırıldı...

Kat artışı ve benzeri kalemlerde, belediyelerin imar planı değiştirme yetkileri kısıtlandı, bazıları merkeze devredildi. Değer artış gelirlerinden yani yerele sağlanacak rant payından da merkeze kesinti yapıldı.

Kim derdi ki merkezde toplanan fazla yetkileri yerele dağıtma, yerinden yönetimi güçlendirme vaadiyle iktidara gelen AK Parti, belediyelerin kimi yetkilerini de geri alacak, daha fazlasını merkezde toplayacak?

Kamu yönetimi reformu, AK Parti’nin en büyük hayaliydi. İlk Bakanlar Kurulu’nun da iki ana gündem maddesinden biri...

Prof. Ömer Dinçer, Ankara'daki aşırı merkeziyetçi güç tekelini kıracak reform çalışmaları için Başbakanlık Müsteşarlığına atanmıştı.

Reform, hantal ve obezleşmiş bürokrasiyi küçültecek, devlet hizmetlerinde hız ve etkinlik sağlayarak vatandaşın hayatını kolaylaştıracaktı.

Ömer Hoca, neden başarılamadığını 4 yıl önce bir kitapla anlatmıştı. Adını da “Türkiye’de değişim yapmak neden bu kadar zor” koymuştu.

Şimdi ise var olan belediye yetkilerini de Ankara'ya geçirerek merkezileştirme politikası izliyor, kendi iddiasının bile gerisine düşüyor AK Parti.

Bekir Ağırdır, KONDA’nın henüz yayınlanmayan son kamuoyu araştırma sonuçlarını T24'e açıkladı.

"Bu toplumda güç merkezi mi olsun, yoksa yayılmalı mı" diye sormuşlar. Vatandaşların yüzde 75’inden ‘Güç yayılmalı’ cevabını almışlar. Bugün gücün aşırı tekelleştiğini düşünenlerin oranı da aynı çıkmış, yüzde 75!

Anlamı açık. AK Parti, artık sadece kendi başlangıç hedeflerinin değil, bir zamanlar önünü açtığı toplumun da gerisinde kalıyor.