Rum kesiminin Akdeniz'de izinsiz sondaj yapmasını Türkiye engellerken Avrupa Birliği'nin (AB) tepki olarak Türkiye ile 26 Mart'ta Varna'da yapılacak zirveyi iptal etmesi ihtimali gündeme geldi.
Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Türk savaş gemilerinin İtalyan devletinin kontrolündeki enerji şirketi ENI'ye ait bir sondaj gemisinin Kıbrıs açıklarındaki faaliyetlerine engel olmasıyla gerilen Ankara-AB ilişkilerinde tansiyonu daha da yükseltecek bir açıklama geldi.
AB TARAFINI SEÇTİ
Brüksel'deki AB liderler zirvesinden sonra gazetecilere konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB üyesi ülkelerin liderlerinin Kıbrıs ve Yunanistan ile dayanışma içinde olduklarını ifade ettiklerini, Türkiye'ye de 'bu eylemlere acilen son vermesi için' çağrıda bulunduklarını söyledi.
AB liderlerinin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin 'AB hukuku ve uluslararası hukuk çerçevesinde kendi doğal zenginliklerini araştırıp işletme' hakkı olduğunu vurguladıklarını aktaran Tusk, Ankara ile işbirliğine hazır olduklarını, ancak AB liderlerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 26 Mart'ta AB Dönem Başkanı Bulgaristan'ın Varna kentinde görüşüp görüşmeyeceğine 22-23 Mart'taki AB zirvesinde karar vereceklerini açıkladı.
TÜRK SAVAŞ GEMİLERİ 9 ŞUBAT'TAN BERİ ENGELLEMEDE
ENI'ye ait Saipem 12000 isimli sondaj gemisi, Kıbrıs MEB'i kapsamındaki 3'üncü parsele ilerlerken 9 Şubat'ta Türk savaş gemileri tarafından durdurulmuştu.