Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) sarsıntının Girit ve Çuha Adası'nın arasında, 56 kilometre derinlikte meydana geldiğini ve 265 kilometre ötedeki başkent Atina'da da hissedildiğini açıkladı. Henüz ölü, yaralı ya da hasar bilgisi yok .
Girit'teki Eftimi'de yaşayan bir görgü tanığı EMSC'nin internet sitesine "Uzun bir süre devam etti, dışarı çıktım ve balkon demirlerinin gıcırdadığını duyabiliyordum." diye yazdı.
Depremin merkez üssüne 47 kilometre uzaklıkta yaşayan bir başka görgü tanığı da "Şimdiye kadar hissettiğim en güçlü depremdi. Ev çok sallandı. Durmayacak diye korktum." dedi.
Yunanistan depremlerin sık yaşandığı bir ülke. Dün de Arnavutluk'ta meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem en az 26 kişi hayatını kaybetmişti.
AFAD 6.4 AÇIKLADI
AFAD'ın verilerine göre, Akdeniz'de Girit Adası'nın güneyinde 6.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem yerin 6.6 kilometre derinliğinde olduğu açıklandı.
AFAD'dan depreme ilişkin yapılan ilk açıklamada, "Akdeniz'de, Girit Adası yakınlarında saat 15.51'de 6,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.
Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 6.3 olarak duyurdu. Depremi Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi ise 6 büyüklüğünde olarak duyurdu.
"BU BİZİ KAYGILANDIRIYOR"
Yaşanan sarsıntının ardından Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Süleyman Pampal, değerlendirmelerde bulundu. Yaşanan bu depremlerin kaygılandırdığını belirten Süleyman Pampal, "Ölü deniz diye bir fayımız var. Bu fay üzerinde çok yıkıcı depremler söz konusu. Bu durum bizi kaygılandırıyor" dedi.
Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Süleyman Pampal'ın açıklamaları şöyle:
"Bölgede şiddetli depremler olabiliyor. Son günlerde bölgede çok fazla deprem olabiliyor. Bu depremler bizi kaygılandıran depremler... Ölü deniz diye bir fayımız var. Bu fay üzerinde çok yıkıcı depremler söz konusu. Bu durum bizi kaygılandırıyor. Bu fay Afrika levhasıyla Anadolu levhası sınırında bulunuyoruz biz.
Aslında bu deprem beklediğimiz bir depremdi. Bu aralar bölge aktif. Bu deprem küçük bir deprem değil. Deniz içinde olması depremin sevindirici bir gelişme. Deprem, bölgenin aktif olduğunu bize anlatması açısından önemli.
Bu bölgelerde daha büyük bir deprem olabilir. 5.4'e kadar artçı sarsıntılar olabilir"
"TÜRKİYE İÇİN EN KRİTİK YERLERDEN"
Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise, Yunanistan'ın Girit adasında meydana gelen depremin ardından kritik bir açıklama yaptı. Ersoy, 'Burası hem Yunanistan hem de Türkiye için en kritik yerlerden. 7'nin üzerine çıkabilecek depremler oluşturabilir' dedi.