Akdeniz’de balıklar için sıcak alarmı

Akdeniz’de balıklar için sıcak alarmı

Akdeniz’de balıklar için sıcak alarmı

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin, Suriye ve KKTC de dahil olmak üzere Akdeniz’de yaptığı araştırmada, küresel ısınmanın etkisiyle su sıcaklığının artması sonucu Kızıldeniz kökenli yeni türler belirlendi. Fakülte Dekanı ve Araştırma Seferi Yürütücüsü Prof. Dr. Bayram Öztürk, Üniversiteye ait Yunus-S araştırma gemisiyle Doğu Akdeniz’deki deniz kirliliği, küresel ısınma ile değişen canlı türleri ve balıkçılık stoklarını incelemek üzere Suriye ve KKTC de çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Tropikal iklime doğru
Prof. Öztürk, Doğu Akdeniz’de yapılan araştırmalarda yeni canlı türlerinin bulunduğunu belirterek şöyle dedi: “İklim değişikliğinden karasal türler gibi deniz canlıları da etkileniyor. Yapılan ölçümlerde, deniz suyu sıcaklığının 32 dereceye kadar çıktığı gözlendi. Sıcaklığın artması tropikalleşmeye neden oluyor. Bu tropikalizasyon nedeniyle Kızıldeniz kökenli birçok deniz canlısı ülkemiz sularına girdi. Akdeniz’de Kızıldeniz kökenli 33 balık türü görüldü.”

Yeni türler belirlendi
Akdeniz’de yapılan araştırmaya göre iklim değişikliğinden karasal türler gibi deniz canlıları da etkileniyor. Deniz suyu sıcaklığının Hint Okyanusu’yla arasında sadece 2 derece fark kalması Akdeniz’in tropikalleşmesine neden oluyor.