Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "Suriyelilere sağladığımız birçok hizmet kapsamında Türkiye'nin giderleri 31 milyar euroya ulaştı. Burada açıkça söylemem gerekiyor ki uluslararası toplumun büyük bir kısmı yük paylaşımı ve sorumluluk üstlenme sınavını başarıyla geçemedi." dedi.
Akdağ, Brüksel'de düzenlenen "Suriye'nin ve Bölgenin Geleceğinin Desteklenmesi" konulu konferansın ikinci gününde yaptığı açılış konuşmasında, Suriye savaşının 8. yılında sivillerin bombalara, zorla yerinden edilmeye, kimyasal silahlı saldırılara ve terör saldırılarına maruz kalmaya devam ettiğine dikkati çekerek, Suriye savaşının İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en korkunç insani krize dönüştüğünü kaydetti.
"20 BİN SURİYELİ'YE ÇALIŞMA İZNİ VERİLDİ, 13 BİN SURİYELİ İŞLETME AÇTI"
Krizin Suriye sınırlarını aştığına işaret eden Akdağ, komşu ülke Türkiye'nin 3,5 milyondan fazla kayıtlı Suriyeli'ye, inanç ve etnik ayrım yapmaksızın, ev sahipliği yaptığını hatırlattı. Bu kişilerin sağlık, eğitim, konaklama gibi hizmetlerden ücretsiz faydalandığını belirten Akdağ, savaşın başlangıcından bu yana Türk topraklarında 300 bin Suriyeli bebeğin doğduğunu ifade etti.
Diğer yandan yaklaşık 20 bin Suriyeli'ye çalışma izni verildiğini, 13 bine yakın Suriyeli işletmenin açıldığını söyleyen Akdağ, tüm bu rakamların Türkiye'nin krizin insani yükünü üstlenmeye devam ettiğini gösterdiğini kaydetti. Akdağ, "Suriyelilere sağladığımız birçok hizmet kapsamında Türkiye'nin giderleri 31 milyar euroya ulaştı. Burada açıkça söylemem gerekiyor ki uluslararası toplumun büyük bir kısmı yük paylaşımı ve sorumluluk üstlenme sınavını başarıyla geçemedi." diye konuştu.