EPDK’nın akaryakıt dağıtım firmalarına verdiği sürenin son günü 9 kuruşa varan indirimler gelmesi, yeterli bulunmadı. Tüketiciler Birliği, “Hesap ortada. En az 30 kuruş indirim olmalı” açıklaması yaptı.
30 kuruş indirim şart
Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, “Akaryakıt dağıtıcısı firmaların yüzde 15 kâr yapması durumunda bile fiyatların 2.95 liraya inmesi lazım. Gerekirse EPDK cezai yaptırımlar uygulamalı” dedi.
Dünyanın en pahalı benzinini satın alan vatandaş, akaryakıt dağıtım firmalarının yaptığı 9 kuruşluk indirimi yetersiz buldu. Akaryakıt firmaları Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na (EPDK) tekliflerini sunarken Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, benzinin litre fiyatının en az 30 kuruş indirilmesi gerektiğini bildirdi.
Fazla kâr söz konusu
Firmaların fiyat tekliflerini, perşembe günü durum değerlendirme toplantısı yapacak EPDK’ya sunduklarını belirten Nazım Kaya, EPDK’nın nasıl bir müdahalede bulunacağını merak ettiklerini dile getirdi. Verilen süre dolmadan dağıtım firmalarının indirime gittiklerini hatırlatan Kaya, “Petrol fiyatlarında bir anormallik yok. Neden indirim yapıldı. Demek ki ortada fazla kârlar söz konusu. Firmalar benzini rafineriden 58 kuruştan alıyor. 5 nakliye, yüzde 18 bayi kârı koyduğunuzda fiyat 81 kuruşa çıkıyor. Dağıtıcı firmalar bayiden fazla yüzde 50 civarında kârla vergi hariç benzini 1,25 TL’den satıyor. Vergiler de katıldığında fiyat 3,25 TL’ye ulaşıyor. Serbest piyasa, ancak bu kadar da değil. Dağıtıcı firmanın daha küçük kârlar elde etmesi gerekiyor. Ama inanılmaz kârlar var. Dağıtıcı firmaların yüzde 15 kâr yapması durumunda bile fiyatların yaklaşık 30 kuruş ve daha fazla aşağı çekilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Cezai yaptırımlar şart
Fiyatların en kötü 2.95 TL’ye inmesi gerektiğini ileri süren Kaya, EPDK’nın da benzinin litresinde üst sınırda 2.95 lira dikkate alarak müdahalede bulunmasını ve cezai yaptırımların da uygulanmasını beklediklerini bildirdi. EPDK’nın bu noktada ’baklava çalan çocuğun cezalandırılmasını unutmadan hareket etmesi’grektiğini söyleyen Kaya, “Aslında EPDK, çevre ülkelerdeki fyatları ve Türkiye’deki firmaların kârını çok iyi biliyor” dedi.