Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nın geçen yıl bilimde çığır açan 10 çalışması arasına baş araştırmacısı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı araştırma görevlisi Berna Sözen olan yapay embriyon çalışması da yer aldı.
İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nde kök hücrelerin birlikteliğiyle yapay ortamda, anne rahmi olmadan embriyo gelişimini gösteren çalışmalar yapan Sözen, kök hücrelerden yapay fare embriyonu üretmeyi başardıklarını, şimdi bunun geliştirildiğini söyledi.
Sözen şöyle devam etti:
"Çalışmamız bilimsel çevreler tarafından tarihi bir buluş olarak nitelendi. İki kök hücre türü arasında önemli bir iletişim kurulduğunu keşfettik. Bu, insan embriyonları üzerinde çalışmak zorunda kalmadan insan gelişiminin kritik aşamalarındaki önemli olayları incelememize izin verecek. Gelişimin normal olarak nasıl gerçekleştiğini bilmek, embriyon gelişiminde neden sıklıkla hata yaşandığını, kadınların neden düşük yaptığını anlamamızı sağlayacak.
Çalışmamız insan gelişiminin temellerini anlamaya yönelik yeni bir bakış açısı kazandırabilir ve kısırlık tedavisinde önemli bir dönüm noktası olabilir. Yani elimizde gerçek bir embriyonun birebir kopyası var. Hatta bu embriyonu fare rahmine nakletmeye (transplantasyon) çalışıyoruz. Bu çalışma gelecekte yumurta ve sperme olan ihtiyacımızı ortadan kaldırabilir ve kısırlığa sadece kök hücre kaynaklı bir çözüm bulabilir."