Aile Hekimleri Federasyonu’ndan Bakanlık'a çağrı

Aile Hekimleri Federasyonu’ndan Bakanlık'a çağrı

Aile Hekimleri Federasyonu, hekimleri adeta cezalandıran yönetmeliğe tepki gösterirken Sağlık Bakanlığı’na da çağrıda bulundu.

Aile Hekimleri Federasyonu, Aile hekimi doktorların haklarını alamadıklarını ve yeterli düzenleme yapılmadığı için şiddet olaylarına maruz kaldığını belirtti.

Açıklamada “Ekonomik sıkıntıların yanında aile hekimleri etkin bir sağlıkta şiddet yasası olmadığı için şiddet olaylarıyla karşı karşıya kalmakta, 30 Haziran 2021 tarihli yönetmelikle neredeyse cezalandırılmakta, özlük haklarını alamamaktadır. Sağlık bakanlığı bir an önce bu haklı uyarıları dikkate alarak, çözüm yönünde adım atmaya başlamalıdır.” ifadelerine yer verildi.

Aile Hekimleri Federsyonu’ndan yapılan açıklama şu şekilde:

“Türkiye’de 30 binden fazla aile hekimi sağlık sisteminin aksamadan düzenli bir şekilde devam etmesi için dur durak bilmeden çalışmaktadır. Üstelik aile hekimleri hasta bakmanın dışında kendilerine yüklenen diğer bürokrasi işlerini de sistemin devamı için yerine getirmektedir.

BİR AİLE HEKİMİ NE Mİ YAPIYOR?

Aile hekimleri öncelikle her hekimin asli görevi olan hastalık tetkiklerini yaparak tanı koymakta, gerekli tedavileri düzenlemekte, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Gün içinde bir Aile Sağlığı Merkezi’ne yüzlerce hasta farklı hastalık ve taleplerle gelmekte ve ilk basamak yönlendirmeleri aile hekimleri tarafından gerçekleştirilerek sağlık sisteminin daha hızlı işlemesi sağlanmaktadır. Yine aile hekimleri sorumlu oldukları yüzlerce vatandaşın hastalığa yakalanmaması için koruyucu sağlık hizmetlerini aksatmadan yerine getirmektedir. Yeni doğan aşılarının yanı sıra diğer aşıların yapılması da aile hekimlerinin sorumluluğundadır ve aile hekimleri hanelere direkt ulaşarak hem aşıların takibini hem de gerekli bilgilendirmeleri yapmaktadır. Gebelik öncesi ve sonrası takipleri anne ve bebeğin sağlığının korunması amacıyla aksatılmadan yerine getirilmektedir. Sadece anne ve bebek sağlığında değil periyodik sağlık muayenesi her alanda gerçekleştirilmektedir. SMA taramaları aile sağlığı merkezlerinde gerçekleştirilmektedir. Evde takibi zorunlu olan özürlü, yaşlı, yatalak ve benzeri durumdaki hastaların kontrolleri de aile hekimleri tarafından düzenli olarak yerine getirilmektedir. Aile hekimleri tüm bu işlerin yanında sağlık raporlarının düzenlenmesinden defin işlemlerine kadar birçok farklı bürokratik evrak düzenlemesini de yapmaktadır. Tüm bu iş yükünün üstüne Covid-19 pandemisiyle Korona hastalarının takibi ve aşılarının yapılması da ASM’lerin öncelikli görevleri arasında yer almıştır.

AİLE HEKİMLERİ ASM’LERİ AYAKTA TUTMAYA ÇALIŞIYOR

Aile hekimleri hasta tanı ve tedavileri, koruyucu sağlık hizmetleri ve bürokrasi işlerinin yanında Aile Sağlığı Merkezleri’nin ekonomik idaresinden de sorumludur. Dolayısıyla aile hekimlerinin aldığı cari ödemeler ve ücretler aynı zamanda ASM’lerin işleyişinde de temel öneme sahiptir. Ancak bugün aile hekimleri cari ödemelerle sağlık sisteminin merkezinde yer alan ASM’lerin giderlerini karşılayabilecek durumda değildir. Böyle devam etmesi halinde bir süre sonra ASM’lerin işleyişinde önemli aksamaların ortaya çıkması kaçınılmaz görünmektedir ki bu durum doğrudan genel sağlık sisteminin işleyişindeki aksama anlamına gelmektedir. Ekonomik sıkıntıların yanında aile hekimleri etkin bir sağlıkta şiddet yasası olmadığı için şiddet olaylarıyla karşı karşıya kalmakta, 30 Haziran 2021 tarihli yönetmelikle neredeyse cezalandırılmakta, özlük haklarını alamamaktadır.

Özetle; aile hekimleri Türkiye’de sağlık sisteminin düzenli, verimli ve hızlı işlemesinde merkezi bir öneme sahiptir. Aile hekimliği sisteminin başarısı sağlık sisteminin başarısıyla yakından ilgilidir. Bizim mücadelemiz de sistemin daha sağlıklı işlemesi adınadır.

Sağlık bakanlığı bir an önce bu haklı uyarıları dikkate alarak, çözüm yönünde adım atmaya başlamalıdır.

AHEF bu konuda her türlü iletişime açıktır.”

İlgili Haberler