Ahat Andican: "İktidar, Duyun-u Umumiye'yi kuruyor"

Ahat Andican: "İktidar, Duyun-u  Umumiye'yi kuruyor"

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Andican, iktidarın Bankacılık Kanunu'nda yapacağı değişiklikle Varlık Fonu'na sınırsız borçlanma yetkisi getirdiğini, bunun da yeni bir Duyun-u Umumiye olduğunu belirterek "Gelecek nesiller büyük borç altına girecek" dedi.

SÜMEYRA KIRCA / YENİÇAĞ

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican, Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile iktidarın Varlık Fonu'na sınırsız borçlanma yetkisi getirdiğini, amacın bu fondaki kurumların gelirlerini rehin gösterip dış borç almak ve günü kurtarmak olduğunu söyledi. Normal şartlarda Devlet'in Hazine aracılığı ile borçlandığını ve bunu bütçede gösterdiğini belirten Andican, şöyle dedi:
"Borçlanma miktarı ve şartları Meclis'te onaylanır. Hazine'nin kontrolünde ve Meclis'in bir önceki yıl onaylamasıyla yapılır. Şimdi bu yasayla Varlık Fonu'na denetimsiz bir şekilde sınırsız borçlanma yetkisi veriliyor. Hangi şartlarda ne kadar borçlandığını Türkiye'de kimse bilemeyecek. İktidar, bu yolla modern bir Duyun-u Umumiye kuruyor. Osmanlı, son döneminde tütün, ipek, tuz, alkol gibi ürünlerin gelirlerinin tamamını yabancıların eline teslim etmişti. Yabancılar, Duyun-u Umumiye aracılığıyla bu vergileri toplayıp Osmanlı'nın borcuna karşı haczediyorlardı. Şimdi bu iktidar da benzer bir şekilde Varlık Fonu'na aktarılmış olan Ziraat Bankası'ndan tut, Türk Hava Yolları'na kadar Türkiye'nin en değerli şirketlerinin gelirlerini rehin ediyor. Bu borçlanma yetkisi Hazine tarafından denetlenmediği için ne önü ne sonu belli, istedikleri gibi borçlanacaklar dışardan. Duyun-u Umumiye'den biz ancak Cumhuriyet döneminde kurtulduk. Şimdi iktidarın kurduğu Duyun-u Umumiye'den biz kurtulamayacağız. Bizden sonraki nesiller dahi borç altına girecek."


Ahat Andican, Bankalar Kanunu'nda yapılacak en önemli ikinci değişikliğin İş Bankası'nın Varlık Fonu'na devri olduğunu söyledi. Andican, "İş Bankası'nı Varlık Fonu'na dahil etmek istiyorlar. İş Bankası'nın oldukça büyük bir sürü işletmesi var. Onları rehin gösteriyor. Uluslararası bir bankaya diyecek ki: 'Varlık Fonu'nun Ziraat Bankası'nın, İş Bankası'nın yıllık gelirini rehin gösteriyorum sen bunun karşılığında şu kadar döviz ver."


Yeni Bankacılık Kanunu teklifi şunları içeriyor: Bankaları tehlikeye düşürenlerin imza yetkisi kalkacak. Varlık Fonu ile yapılan işlemler kredi sınırlamasına tabi olmayacak. Kalkınma ve yatırım bankalarının yeni finansman yöntemleri kredi sayılabilecek. İçeriden öğrenenlerin ticaretinde ceza alt sınırı 3 yıla çıkartılacak. Manipülasyon suçunun cezasında alt sınır 3 yıla çıkartılacak. BDDK'ya bankacılıkta erken aksiyon alınması için yetki veriliyor. BDDK'nın bankalardan program isteme yetkisi genişletiliyor. Hangi işlemin manipülasyon kapsamında olacağı BDDK tarafından belirlenerek RG'de çıkacak. Altyapı yatırımı menkul kıymetleştirilmesi öneriliyor. Yurt dışındaki örneklerden yola çıkarak teminat yöneticisi kurumu ihdas ediliyor.