Uzmanlar özellikle sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlarda, şeker hastalığı, böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi sistemik durumlarda bu sorunun görülebileceğini belirterek vatandaşları uyardı
Uzmanlar, hastalık olarak tanımlanmayan ağız kokusu probleminin, önemli hastalıkların habercisi olabileceği uyarısında bulundular. Birçok nedenden dolayı meydana gelen ağız kokusunun (halitozis), hastalık olarak tanımlanmasa bile önemli hastalıkların habercisi olabileceği belirtildi. Diş Hekimi Doktor Burcu Çetinkaya, özellikle sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlarda, şeker hastalığı (aseton kokusu gibi), böbrek yetmezliği (balık kokusu gibi), karaciğer yetmezliği gibi sistemik durumlarda ağız kokusunun görülebileceğini, uzmanlarca öncelikle ağız kokusunun nedeni araştırılarak tedavinin ona göre yapılması gerektiğini söyledi. Ağız içinde oluşacak herhangi bir enfeksiyonun bakteri üremesini artıracağı için daima ağız kokusuna neden olacağına dikkati çeken Çetinkaya, “Diş ve diş eti hastalıklarının yanı sıra, ağız içindeki eskimiş köprü ve diş protezleri de zamanla gıda birikmesine yol açacağından kötü kokulara sebep olabilir” dedi.
Dişler fırçalanmalı
Uzun süreli aç kalınması halinde ağız kokusunun yoğunlaştığına da değinen Çetinkaya, bu tip şikayetlerin ortaya çıkmaması için oral dokuların kontrollerinin yapılması gerektiğini anlattı. Çetinkaya, ağız kokusunun yapılacak birkaç pratik işlemle giderilebileceğini dile getirerek, “Gece boyunca tükürük salgısı azalıyor ve ağzın içindeki yemek parçacıkları uzun süre burada duruyor. Bu nedenle yemek yedikten sonra dişlerin ve dilin iyi bir şekilde fırçalanması, diş ipi veya ara yüz fırçaları kullanılarak dişler arasındaki bölgelerin temizlenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.