Barış Yahya ÇİNÇİN/ YENİÇAĞ
Futbol, fakir oyunudur derler. Nitekim, Afrika ve Güney Amerika ülkelerinden birçok futbolcu çıkmasının nedeni de buna bağlanır. Yani, “Afrikalıların ve Güney Amerikalıların, kurtuluş yolu”dur futbol.
Hatta, çocukların büyük bir bölümü futbol topuna ilk kez doğada veya mahallede vurur. Çim saha hayaldir. Eğer top, çocuğunsa şanlısıdır çünkü her zaman 11’de başlayacaktır. Nitekim, çocukken topunuz hiç olmadıysa, her zaman top sahibine en yakın olma arzunuz doğmuştur.
Bazı coğrafyaların çocukları da beton aralarında değil, geniş çimlerde futbol oynama imkanına sahip olurlar, tam da doğanın içinde. İşte sosyal medyada böyle bir fotoğraf yayınlandı. Ancak bu coğrafyalarda top koşturan çocukların bir başka daha özelliği olur, hepsi doğaya sahip çıkarlar.
Bu çocuklar futbola saygı duyarlar ancak doğa olmasa, futbol oynayamayacaklarını da iyi bilirler. Çünkü ekmekleri topraktandır, anne ve babaları topraktan geçinir, kimilerinin aşağıladığı köy çocuklarıdır bunlar. Hafta sonları mangal için, nefes almak için kaçılan köylerin asıl sahipleridir. Köyler hala varsa, bu çocuklar uğruna vardır.
O meşhur, “Futbol sadece futbol değildir” sözü bu fotoğraf ile şekillenmiştir resmen. Çünkü futbol, aynı zamanda doğaya, çevreye, insana ve her türlü canlıya saygı demektir. Belki, birçok futbolcu vardır ancak gerçekten futbolun değerini bilen az kişi vardır. İşte bu fotoğraftaki çocuklar da futbolun dilini anlamış olanlar. Futbol kendi içinde eğitimdir, yeri gelir annedir, babadır. Düşersin canını yakar ancak öğrenmek isteyene de yeri geldiğinde insanlık dersi verir. İnsanlık dersidir bu fotoğraf.
Binlerce ağaca göz göre zarar verenler, binlerce yılda yeniden yeşeremeyecek dalları, yaprakları, canlıları yok edenlerin bu fotoğraftan öğrenecek çok şeyi var.