Ege ve Akdeniz'e giden tatilcilerin kavşak noktalarından biri olan Afyon'un nesi meşhur, Ülkemizin Ege Bölgesi’nde yer alan Afyon; Hititler, Lidyalılar, Frigyalılar gibi farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Kültürel bakımdan oldukça çeşitli olan Afyon’da yemek kültürü de oldukça çeşitlidir. Afyon’un meşhur lezzetleri şu şekildedir:
Afyon’un Meşhur Yemekleri ve Tatlıları
Afyon Kaymağı
Afyon Sucuğu
Afyon Lokumu
Afyon Bükmesi
Zürbiye
Çullama Köfte
Düğülü Haşhaş Tatlısı
Afyon’un Diğer Meşhur Yiyecekleri
Afyon Kaymağı
Manda sütü ve inek sütünden yapılan Afyon’un meşhur kaymağı tatlıların ve kahvaltıların vazgeçilmez bir parçasıdır.
Afyon Sucuğu
Sucuk denilince akla gelen iki şehrimizden biri de Afyon’dur. Afyon’a gidildiğinde denemeden geçilmemesi gereken lezzetlerden biri olan sucuğun tadı günün her saatinde çıkarılabilir.
Afyon Lokumu
Çeşit çeşit Afyon lokumu ülkemizin dünyaca tanınan lezzetlerinden biridir. Yolunuz Afyon’a düştüyse bu muhteşem lokumlardan almayı unutmayın.
Afyon Bükmesi
Bol haşhaş ve mercimeğin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan çıtır çıtır bir lezzet olan bükme ağırlıklı olarak Afyon’da yapılmaktadır. Elbette bu muhteşem lezzetin mercimekli hariç farklı çeşitlerini de yapmak mümkündür.
Zürbiye
Soğan yemeği olarak da anılan Zürbiye, bol dana eti ve bol soğanla yapılan lezzetli bir yemektir. Afyon’a gidenlerin denemesi gereken muhteşem bir lezzet daha!
Çullama Köfte
Afyon düğünlerinin vazgeçilmez yemeklerinden olan Çullama Köfte; kıyma, ince bulgur ve yumurtanın harmanlanmasıyla yapılmaktadır. Yapılışı biraz zahmetli olsa da lezzetiyle sofralarda yerini her daim almaktadır.
Düğülü Haşhaş Tatlısı
Böreklerde, bükmelerde kullanılır da tatlılarda kullanılmaz mı haşhaş! Elbette kullanır, üstelik çok da güzel olur. Deneyenlere bir daha gitsek de yesek dedirten düğülü haşhaş tatlısı; düğü (ince bulgur), haşhaş, süt ve şekerin güzel uyumundan ortaya çıkan oldukça lezzetli bir tatlıdır. Kaymak ise bu tatlının vazgeçilmezidir.
Afyon’un Diğer Meşhur Yiyecekleri
Afyon’un denenmesi gereken diğer lezzetleri şu şekildedir:
Sakala Çarpan Çorbası
Ağzı Açık
Afyon Keşkeği
Şebit
Haşhaşlı Pide
Paçık
İlibada Sarması
Kaymaklı Ekmek Kadayıfı
Höşmerim