Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Habertürk'te katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yargı sürelerini kısalacak bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Gül, nafaka konusunda da ilgili bakanlıklarla bir süreç yürüttüklerini ifade etti. Müge Anlı’nın programıyla gündeme gelen Palu ailesi konusuna da değinen Gül, daha önceki yargı kararlarının HSK tarafından incelendiğini bildirdi.
Abdülhamit Gül, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma hakkında “Suud tarafının da yardımcı olması lazım. Çünkü failler orada. Bu süreçte şu ana kadar hiçbir katkıları olmadı. Bu konu bir gazeteciden öte bir insanın vahşice öldürülmesi söz konusu. Nerede insan hakları savunucuları? Bunların hepsinin sahte olduğunu tüm dünya gördü. Biz yalnız kalsak bu mücadeleyi tüm kapasitemizle adli olarak sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu.
Gül'ün açıklamalarından satır başları şöyle:
"ÇOCUK GELİN MECLİS'TEN GEÇEBİLİR"
"Evlenmiş, 2-3 çocuğu var, cezası kesinleşmiş, cezaevine giren insanlar var. O çocuklar annesiz, babasız olması adaleti sızlatıyor. Bu konu Meclis'in takdirinde. Yargı şartlarını belirleyeek. Herkes bu dramı görüyor. Diğer partiler dahil bu konuda haksızlık olduğunda, çözüm olduğuna dair bir kanaat var gibi. Herhalde Meclis'te çözümü sağlanacak."
"NAFAKA MESELESİ"
"Çok hassas bir konu. Düzenleme yaparken yeni mağduriyetler de oluşmamalı. Özellikle kadın tarafı. 10-15 yıl evli, saçını süpürge etmiş boşanmış. Bu konularda adil olmak lazım. Gerekirse onun yanında devlet olacak. Konuyla ilgili çok güzel çalışma yaptık. Kanunlar bir anda yapılacak değil. Ama bu konuda çalışma yapılması gerektiği açık. Hem akademisyen hem de ilgili bakanlıklar yapıyor çalışmayı. Siyasi partilerin de desteğiyle nasıl bir çalışma olacaksa gereği yapılır diye düşünüyorum."
"FETÖ BİTTİ DİYEMEYİZ! İHRAÇLAR DEVAM EDEBİLİR"
"15 Temmuz'dan hemen sonra Pensilvanya'ya bağlı hakim savcılar ihraç edildi. Anayasaya bağlı hakim ve savcıların önüne geldi ve onlar da yargılamaya devam ediyor. Bu zihniyet haksızlıklar yapıyordu, kumpas davaları açıyordu. Bunlar gitti mi, hayır! Kripto örgüt bunlar. Bu örgüt doğası gereği kendini saklayan bir örgüt. Yarın yine ihraçlar olabilir. Titizlikle araştırıyoruz. Bundan sonra önümüzdeki 5 yıllık dönemde bunlardan artık kurtulup, Anadolu'dan alın teriyle sınavları cevaplayan hakim savcı olarak geldi. Önümüzdeki 5 yılı bu onurlu, bağımsız, şerefli Türk hakim ve savcılarıyla inşa edeceğiz.
Biz hakim savcılarımızın hukuka, vicdana bağlılığından şüphemiz yok. 15 Temmuz gecesi savcılar, hakimler çalıştı, mahkemeler çalıştı. Pazartesi günü alacak-verecek davası, ticaret mahkemesi, de sulh hukuk da, asliye hukuk da açıktı. Bu ülkenin evlatları çarkı devam ettirdiler. Bu konuda yapacağımız işler var. Yapısal sorunlarımız da var. Ama bunların hepsini aşacağız."
"HSK PALU DAVASINI İNCELİYOR"
"HSK konuyu inceliyor. Daha önce takipsizlik kararını inceliyor. Daha önce de deliller var da dikkate alındı mı, alınmadı mı diye inceliyor. Bir hakim savcı cinsel istismar olacak da onu serbest bırakacak. Kimse bu haksızlığı yapmasın. Biraz medya biraz sosyal medyada böyle şeyler çıkıyor. Babası çocuğa cinsel istismar etti deniyor, bakıyorsunuz öyle çıkmıyor. Yargı konuya titizlikle bakıyor lokal olayları çekip, yargının lekelenmesine müsaade edemeyiz. Yargı adalet hepimiz için gerekli. Hepimiz için son durak. Son tahlilde insanın olduğu yerde hata olabilir. Bu hataları telafi edici mekanizmalar var. Kurumlara genelleme yapınca kurum yıpranıyor. Şu saatte evinde dosya okuyan hakim savcılar var."