Açılımcılar BASK Modeli'ne yöneldi

Açılımcılar BASK Modeli'ne yöneldi

Açılımcılar BASK Modeli'ne yöneldi

AKP iktidarı ‘Kürt açılımı’ adına toplumun çeşitli kesimleriyle başlattığı temasları sınır ötesine taşıyor. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, BASK Modeli konusunda görüş ve bilgi  almak için İspanya İçişleri Bakanı’nı Ankara’ya davet etti.

İktidar özerkliği masaya yatırıyor
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kürt sorununun çözümü için atılacak adımlar için bir süredir Türkiye içinde sivil toplum örgütleri ve partilerle görüşmeler yapıyor. Sırada etnik temele dayalı ayrılıkçı terörle mücadele eden ülkelerin deneyimlerini paylaşma var. İçişleri Bakanı Atalay, İspanya İçişleri Bakanı Alfredo Perez Rubalcaba’yı bu amaçla Ankara’ya davet etti. İspanyol Bakan, Eylül ayı içinde Ankara’ya gelecek. Atalay, Rubalcaba’dan İspanya’nın Bask modeline ilişkin bilgiler alacak.
Terör örgütü PKK’nın siyasi uzantısı olduğunu inkar etmeyen DTP’liler, sözde Kürt sorununa ilişkin hazırladıkları ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sundukları dosyada BASK modeli istediklerini ifade etmişlerdi. Bask Bölgesi, İspanya’nın kuzeyinde özerk bölge. Özerk Bölgenin idari Başkenti Vitoria-Gasteiz şehridir. Bölgeye Özerklik 25 Temmuz 1979 yılında verilmiştir. Bölge kendi içinde emniyetini Ertzaintza denilen polis teşkilatı ile sağlamaktadır.Dilleri Baskca ve İspanyolca’dır. 1959 Yılında kurulan ayrılıkçı ETA bu bölgede yillardır bağımsızlık için bir kampanya sürdürmektedir ancak bu başarılı olmamıştır.1968’den bu yana ETA  dünyanın çeşitli yerlerinde düzenlediği kanlı eylemlerle yüzlerce insanı katletmiştir.