AB'ye Tibet tepkisi!

AB'ye Tibet tepkisi!

AB'ye Tibet tepkisi!

Çin, Tibet’te kışkırtıcılık yapan AB’ye tepki gösterdi

Çin hükümeti, Tibet’teki bağımsızlık gösterilerine müdahaleyi eleştiren Avrupa Birliği’ne,“Doğruyla yanlış arasındaki ayrımı iyi yapın” dedi.

Çin yönetimi AB’nin Tibet’le ilgili açıklamasına tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Çin Gang Pekin’deki haftalık olağan basın toplantısında, Çin hükümetinin Avrupa Birliği’nin gerçeklere saygı göstererek doğruyla yanlış arasında ayrım yapması ve Dalay Lama Grubu’nun kışkırttığı şiddet ve suç olaylarını uluslararası toplumla birlikte önlemeye çaba göstermesini arzuladığını“ kaydetti. Sözcü, ”olayların Dalay Lama Grubu’nun bölücü kimliğini açığa vurarak, bu şiddet olaylarının temel insan hakları ve özgürlük ilkesini ciddi bir şekilde çiğnediğini“ savundu. AB tarafından yayınlanan açıklamada, Çin’in Tibet özerk bölgesinde meydana gelen olaylardan derin endişe duyulduğu belirtilerek, ”Tibet kültürü, dini ve kimliğine tam saygılı çözüm“ çağrısı yapılmıştı. Öte yandan, Çin Başbakanı Ven Cibao da, Dalay Lama’nın önceki gün söylediği “Tibet’te kültürel soykırım uygulandığı” iddiasının yalan olduğunu söyledi.

Batı destekli olaylar
Tibet’in başkenti Lasa’da geçen hafta meydana gelen olayların Batı desteğinde Dalay Lama ve yandaşları tarafından planlandığına, kışkırtıldığına ve idare edildiğine ilişkin çok sayıda olgu ve kanıt bulunduğunu ileri süren Ven, olayların 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları’nı baltalamayı amaçladığını söyledi. Lasa’da Batı destekli bağımsızlık gösterileri şiddet olaylarına dönüşmüştü.