AB'nin TSK hıncı rapora da yansıdı

AB'nin TSK hıncı rapora da yansıdı

AB'nin TSK hıncı rapora da yansıdı

AB Komisyonu, 14 Ekim’de açıklayacağı İlerleme Raporu’nda Türkiye’nin iç işlerine burnunu sokarken, askere de sert eleştiriler yöneltti: TSK siyaseti etkilemeyi sürdürüyor. Üst düzey ordu mensuplarının her fırsatta görüş açıklaması yanlış!

AB yine TSK’ya saldırdı
Avrupa Birliği, geleneğini bozmadı... Birliğin 14 Ekim’de yayınlanacak ilerleme raporunda TSK’nın siyaseti etkilediği, komutanların görüş açıklamasının yanlış olduğu ileri sürüldü


Avrupa Birliği Komisyonu’nun 14 Ekim’de açıklayacağı İlerleme Raporu ile ilgili detaylar sızmaya devam ediyor. İlerleme Raporu taslağında, devam etmekte olan Ümraniye davasına müdahale anlamına gelecek ifadelerin yer aldığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ni hedef alan bölümlerin yeraldığı belirtiliyor. Rapor taslağında, “Ümraniye” davasıyla Türkiye’nin “tarihinde ilk kez bir darbe girişimini soruşturduğu” iddia edilirken “Demokratik yollarla seçilmiş hükümeti devirmeye çalışmakla suçlanan örgüte ait cephane ve silahlar  ele geçirildi. Türkiye tarihinin en kapsamlı soruşturmasında  eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün ”kendi isteğiyle tanık olarak ifade verdi “ deniliyor.

Türkçe vurgusu rahatsız etti
AB Komisyonu, geçen yılki raporunda ” Ümraniye “ davasına değinirken, sadece gelişmeleri aktarmayı tercih ederek, yorum yapmaktan kaçınmıştı. Türkiye’de zaman zaman gündeme gelen ” sivil anayasa “ çalışmalarına desteğini gizlemeyen AB Komisyonu, 14 Ekimde açıklanacak İlerleme Raporunda da bu yöndeki görüşünü tekrarladı. AB, bu kapsamda Türkiye’den Anayasa’nın özellikle siyasi partilerle, sendikalarla ve Türkçe dışındaki dillerin kullanımıyla ilgili maddelerini gözden geçirmesini ve ombudsmanlık kurumunun önündeki engellerin kaldırılmasını talep ediyor.

Askere sivil yargıya destek
İlerleme Raporunda, bir grup akademisyence 2008 yılı başında hazırlanan sivil anayasa taslağının gündeme alınmaması ve ” hükümetin Anayasa değişikliği için bir öneri ya da yöntem teklifinde bulunmaması “ eleştiriliyor. AB Komisyonunca hazırlanan taslak belgede, askeri personelin barış döneminde sivil mahkemelerde yargılanmalarına yönelik yasal düzenlemeye de destek verilerek, bu konuda Türkiye’nin AB standartlarına ulaştığını belirtiyor. Türkiye’de hükümetin jandarma teşkilatı görev ve yetkileri yönetmeliğinde değişiklik yaparak kırsal ve kentsel alanlarda polis ve jandarmanın yetki alanlarında düzenlemeye gitmesi de taslak raporda yer alıyor. Belgede, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ” siyaseti etkilemeyi sürdürdüğü “ iddia edilirken, ” üst düzey ordu mensuplarının birçok fırsatta etnisite, Güneydoğu, laiklik ve siyasi partiler gibi iç ve dış politika konularında görüş açıklaması “ eleştiriliyor. Genelkurmay Başkanlığının birçok fırsatta siyasetçilere ve basına kamuoyu önünde tepki gösterdiği kaydedilen belgede, ” Nisan ayındaki bir basın toplantısında Genelkurmay, Ümraniye davası ve iddianamesi hakkında yorum yaparak yargıyı baskı altına aldı. Üst düzey bazı ordu mensupları yargılanan askeri personele destek verdi “ ifadelerine yer veriliyor.