Yeniçağ TV’de gündemi değerlendiren CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, Kübra Çelebi’ye yaptığı açıklamalarda TÜGVA’yı adeta topa tuttu. Şener, daha önce kamu kaynaklarının aktartılması ile sürekli gündeme gelen ve son günlerde de torpil listesi ile tartışılan TÜGVA’ya çarpıcı eleştiriler yöneltti.
Şener, TÜGVA’nın gerçek bir vakıf mantığı ile hareket etmediğini ifade etti ve “Kamu malını vatandaşın malını devşireceksin üzerinde saltanat kuracaksın böyle bir vakıf anlayışı olmaz. Tarihsel vakıf mantığının tamamıyla tersine çıkmış bir uygulama var.” şeklinde konuştu.
Abdüllatif Şener’in açıklamaları şu şekilde;
Şimdi burada bir vakıf ile ilgili olaylar var. Onun için bu vakfın niteliğinin tartışılması lazım. Vakıflar biliyorsunuz tarihi kurumlardır. Vakıf geleneği eski İslam toplumlarında hem de Türk devletlerinde görülen bir hadisedir ama vakfın hem eski tanımlarında hem de yeni tanımlarında şu esastır. Zengin biri parasını veya varlığını bir hayır işine vakfeder ve o vakfettiği kendi parası o hayır işleri için harcanır. Eskiden Osmanlı mesela devletleri korumak için vakıf yapardı veya yoksullara yardım bu da bir vakıf faaliyeti olarak sürdürülebilecek bir iş.
Ama burada gerek TÜGVA gerek TÜRGEV gibi cumhurbaşkanının oğlunun kızının yönetimde kurucusu olduğu vakıflarda nitelik farklılığı var. Cebinizden koyduğunuz ciddi bir para yok ama bununla birlikte bu vakıf üzerinden kamunun diğer devlet kuruluşlarının belediyelerin çok sayıda gayrimenkulü, mal varlığı hatta doğrudan nakdi kaynakları bu vakfa dağıtılmak üzere burada faaliyet yürütüyoruz diye ortaya çıkıyorlar.
Bu bir kere temelde özü itibariyle vakıf mantığına uygun değil. Vakıf mantığında kendi paranı koyacaksın ve kendi paranı harcayacaksın. Ama burada devletin kamunun parasını malını mülkünü yatırıyorsun ve bu benim vakfımdır diyorsun ve onun üzerinden harcama yapıyorsun.
Burada vakıf yönetimini oluşturanların bu vakıf nedeniyle vakıf görüntüsü altındaki bu kuruluşlar vasıtasıyla hangi imkânlara sahip oldukları onun üzerinde saltanat kurdukları ayrı bir konu. Kamu malını vatandaşın malını devşireceksin üzerinde saltanat kuracaksın böyle bir vakıf anlayışı olmaz. Tarihsel vakıf mantığının tamamıyla tersine çıkmış bir uygulama var.