Abdullah Gül, mayın yasasını onayladı

Abdullah Gül, mayın yasasını onayladı

Abdullah Gül, mayın yasasını onayladı

SURİYE sınırındaki mayınlı arazilerin yap-işlet-devret modeliyle yabancılara peşkeş çekileceği iddiasıyla büyük tepki çeken kanuna Cumhurbaşkanı Gül onay verdi. Muhalefet, yasanın reddedilmesini istemişti.


Gül mayın yasasını onayladı
Mayınlı arazilerin İsrail’e verileceği iddiasıyla kanun büyük tepki çekiyordu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 5903 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Devleti Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri ile İhale İşlemleri Hakkında Kanun”u onaylayarak, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi. Mayın temizleme işini, öncelikli olarak Milli Savunma Bakanlığı yaptıracak; bu usulle gerçekleşmezse, Maliye Bakanlığı devreye girecek ve hizmet satın alarak yaptıracak. 

Tepki çekmişti
Milli Savunma Bakanlığınca mayın temizleme; Kamu İhale Kanununa tabi olmayan; savunma, güvenlik veya istihbarat alanlarıyla ilişkili olduğuna veya gizlilik içinde yürütülmesi gerektiğine ilgili bakanlıkça karar verilen, mevzuatı uyarınca sözleşmenin yürütülmesinde özel güvenlik önlemleri alınması gereken veya devlet güvenliğine ilişkin temel menfaatlerin korunmasını gerektiren durumlarla ilgili mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin Kamu İhale Kanununun istisna hükmüne göre yaptırılacak. Mayın temizleme bu usulle olmazsa Kamu İhale Kanuna göre Maliye Bakanlığınca hizmet satın alınarak yaptırılacak. Mayından temizlenen alanlardaki Hazine taşınmazlarının tasarrufu, Maliye Bakanlığına geçecek. Maliye Bakanlığı, ihale komisyonlarının oluşum ve çalışmasına ilişkin usulleri, esasları belirleyecek. Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma, Maliye, Tarım ve Köyişleri bakanlıkları temsilcilerinden oluşacak ortak komisyon, yapılacak işin muayene ve kabulünün yanı sıra ihale şartnamesini de hazırlayacak. Kamuoyu ve muhalefet, bu kanunda yer alan yap-işlet-devret modeliyle ihaleye büyük tepki göstermişti.

Geri çevirmesi istenmişti
Muhalefet bu kanunla mayınlı arazilerin İsrail’e verileceğini söylemişti. Siyasi parti liderleri de, Abdullah Gül’den bu kanunu geri çevirmesini istemişti. CHP de Abdullah Gül’ün mayın kanununonaylaması durumunda Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini açıklamıştı.