Soğuk Savaş döneminde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ile silahlanma yarışı içinde olan Amerika’nın 40 yıllık bir sırrı belgeleriyle ortaya konuldu. İngiliz televizyon kanalı BBC’nin ele geçirdiği gizli belgelere göre, 21 Ocak 1968 yılında Kuzey Kutbu yakınlarında devriye uçuşu yapan bir ABD B-52 bombardıman uçağı içindeki 4 nükleer bomba ile düştü. Yapılan enkaz kaldırma çalışmalarında, 4 nükleer bombadan yalnızca 3’ü bulundu. Buzullara gömülen 78252 seri numaralı bombanın bulunması için Nisan 1968’de bölgeye gönderilen denizaltı bir sonuç alamadı.
Olay bütün dünyadan gizlendi
Belgelerde, kayıp bombayı arama çalışmasının, Danimarka başta olmak üzere, yabancı ülkelerden gizlenmesi gerektiği özellikle vurgulandı. O dönemde ABD’nin Los Alamos nükleer laboratuvarında kazalarla ilgili birimde çalışan William Chambers, bombaların tüm parçalarının bir araya getirilemediğini doğrulayarak, arama çalışmasının bitirilme sebebini, “Biz bulamadığımıza göre başkası için bu gizli parçaları bulmak çok zor olacaktı” diye açıkladı. Haberde, kayıp nükleer bombanın halen Thule yakınlarında bir yerlerde, buzulların dibinde olduğuna dikkat çekilerek, ileride bombanın içerdiği radyoaktif maddelerin sağlık ve çevre sorunlarına yol açabileceği vurgulandı.
Moskova’dan korunmak için
Televizyon kanalı BBC, Danimarka’nın özerk bölgesi Grönland’daki Thule Hava Üssü’nün 1950’lerden itibaren Washington için stratejik öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Kanal, bu üs Soğuk Savaş döneminde ABD’nin başlıca düşmanı olan Sovyetler Birliği’nden korumak için, nükleer bombalar taşıyan B-52 bombardıman uçaklarının devriye uçuşları yaptığını belirtti.