ABD'li bilim insanları 'vücudunuzda görünce endişelenmeyin' diyerek açıkladı. Korona virüs aşısından sonra görüldü

ABD'li bilim insanları 'vücudunuzda görünce endişelenmeyin' diyerek açıkladı. Korona virüs aşısından sonra görüldü

Amerikalı bilim insanları, korona virüs aşısı olan bazı kadınların koltuk altında şişme meydana geldiğini ancak bunun aşıdan sonra görülebileceğini ve kanser ile karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

Dünya genelinde korona virüs aşılaması devam ederken, aşının yan etkileri de merak ediliyor. Yapılan bir araştırma, korona virüs aşısının kadınlar üzerindeki yan etkisine ilişkin önemli bulguları ortaya koydu.

ABD''li doktorlar, Covid-19 aşısının bir yan etkisi olarak bazı kadınların göğüslerinde çeşitli şişkinlikler oluştuğunu açıkladı. Söz konusu şişkinlikler, vücudu zararlı patojenlere karşı savunan lenf benzlerinde oluşuyor ve aşı olunan kolla aynı taraftaki göğüste ortaya çıkıyor.

“ÇOĞU KADININ BEZLERİNDE VARDI”

Söz konusu durum göğüs muayenesi olan kadınların mamografi taramalarında ortaya çıktı. Göğüs şişkinliği şikâyeti belirten kadınların sayısının artması ise durumdan şüphelenen doktorları konu üzerinde çalışmaya itti. Massachuets Genel Hastanesi doktorları tarafından yapılan çalışma Ajronline adlı tıp dergisinde yayınlandı. Hastanenin radyoloji departmanında bölüm başkanı olan Dr. Connie Lehman tarafından CNN International''a yapılan açıklamada, ''Hepimiz bunun hakkında konuşmaya başladık ve bir orman yangını gibiydi. Mamografilerde kaç kadının göğsünde lenf bezi şişkinliği bulduğumuzu sayamadık. Ancak bu durum bazı yanlış korkulara ve gereksiz biyopsilere yol açtı. Çünkü bu tür bir durumda ilk önce gögüs kanseri akla geliyor” dedi.

Bununla birlikte araştırmanın yazarları, aşı sonrasında meydana gelen şişkinliklerin anormal bir durum olmadığını belirterek, aşının ikinci dozundan altı hafta sonra kaybolacaklarını açıkladı:

“Korona virüse karşı aşılanma sonrası meme görüntülemede tespit edilen aksiller adenopatili (şişkinlik) hastalarının sayısı artıyor. Aşının son dozunun ardından geçen altı hafta içindeki süreçte oluşan lenf bezi şişkinliğini normal kabul ediyor ve ek bir tedavi önermiyoruz. Hastaları gereksiz telaşa kapılmasını önlemek ve hastane yoğunluğunu azaltmak amacıyla bu dönemde mamgrafi ve ultrason önermiyoruz. Ancak, sorun aşılamadan altı hafta sonra devam ederse koltuk altı ultrasonu yapılması gereklidir. Bununla birlikte, göğüs kanseri teşhisi konmuş ve aşılalanan hastaların ise olağan tedavilerine devam etmesini tavsiye ediyoruz" 


Araştırmacılar, yaptıkları öneriler sayesinde hasta kaygısı ve gereksiz tedavi masraflarını azalacağını ve salgın esnasında meme kanseri hastalarının tedavisinin gecikmesinin önüne geçileceğini söyledi.

PROF. SÖNMEZ''DEN DE AÇIKLAMA GELDİ

Prof. Dr. Güner Sönmez, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Aşı olan kadınlarda, aynı taraf koltuk altında lenf bezi şişmesi olabilir. Bu durum normal ve beklenen bir şeydir. Muayene veya mamografide çıkması kanseri düşündürmemeli. Hasta 6 hafta içinde o taraf kolundan aşı olmuşsa ek tetkike gerek yok" değerlendirmesini yaptı.