AB'den 'vize' açıklaması

AB'den 'vize' açıklaması

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyon Başkanı Başkanı Büyükelçi Christian Berger, vize serbesitesi ile ilgili Türkiye tarafından yerine getirilmesi gereken bazı maddeler olduğunu söyledi.

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere İzmir’e gelen Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyon Başkanı Başkanı Büyükelçi Christian Berger, ilk olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyon Başkanı Başkanı Büyükelçi Christian Berger, “Vize serbestisi ile ilgili Türk hükümeti teklif sunacak, eksik olan bazı kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor” dedi. Berger, “Siyasi anlamda iki taraf arasında bazı gerginlikler yaşanıyor ama ilişkilerimiz her zaman çok güçlüydü. Tarih içerisinde inişler çıkışlar olabiliyor ama iki taraf olarak bunların üstesinde gelebiliyoruz” dedi.

“VİZE SERBESTİSİ İLE İLGİLİ TÜRK HÜKÜMETİ TEKLİF SUNACAK”

Vize serbestisine de değinen Büyükelçi Christian Berger, “Bizim vize serbestisinin sağlanması ile ilgili olarak Türkiye ile anlaşmaya vardığımız bazı detaylar var. Hala eksik olan bazı kriterler var. Türk hükümeti bu eksik olan kriterlerin nasıl yerine getirilebileceği ile ilgili bir teklifini bize sunacak. Komisyonda bu konuyla ilgilenen kişinin de belirttiği gibi söz konusu kriterlerin bir kısmı çok kısa sürede yerine getirildi, geri kalanının da aynı şekilde tamamlanacağına inancımız var. Hala yerine getirilmesi gereken işler var ama ben kendi açımdan hem hükümet hem örgütlerle yaptığım işbirliklerinde hep bir isteklilik görüyorum bu konuyla ilgili olarak. ve tabiki bu konularla ilgili iş çevrelerinin ne söyleyeceğini dikkatle dinlememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

GÜMRÜK BİRLİĞİ İLE İLGİLİ GÜNCELLEME GÜNDEMDE

Büyükelçi Berger, İTB Başkanı Işınsu Kestelli’nin dile getirdiği gümrük birliği, serbest ticaret anlaşmaları ve vize serbestisi sorunlarına yönelik şunları söyledi:

“Öncelikle gümrük birliği her iki tarafında yararına, bunda hemfikiriz. AB komisyonu, gümrük birliği ile konunun güncellenmesini gündeme getirmek için bir yetki talebinde bulundu. Temel olarak tarım, hizmet sektörü, kamu sektörünün dahil edilmesi ile ilgili güncelleme gündemde. Bunla alakalı olarak iki önemli konu var. Diğer ülkelerle yapılan serbest ticaret anlaşmaları ve bu tür ilişkinin Türkiye’nin çıkarına nasıl yansıtılabilir konusu var. İkinci konu da kurallara dayalı sisteme oturma mevzusu var. Aradaki anlaşmazlıkları hukuki çerçevede çözebilecek düzenlemenin olması önemli bir konu.”