Serkan TALAN / Yeniçağ
AB ile İngiltere arasındaki Brexit krizi derinleşiyor. İngiltere’nin AB’den çıkma kararı aldıktan sonra ilişkilerin nasıl düzenleneceği konusundaki sıkıntılar sürüyor. Brexit kararının ardından İngiltere ve AB arasında ticaretin nasıl düzenleneceği ve AB ülkelerinden İngiltere’ye gelen göçmenlerin statüsü konusunda henüz bir anlaşmaya varılamadı.
AB Komisyonu Başkanı Donadl Tusk, İngiltere ile AB arasında bir anlaşmaya varılamaması durumunda Avrupa’da büyük kaos çıkacağı uyarısında bulunurken, son dönemde müzakerelerde yaşanan anlaşmazlıklar sebebi ile acil toplantı çağrısında bulundu. AB liderleri ile kasım ayında Avusturya’da bir araya gelerek Brexit müzakerelerindeki son durum hakkında görüşecek.
AB Komisyonu Başkanı Tusk, AB liderleri ve İngiltere arasında düzenlenmesi planlanan zirve için yazdığı çağrı mektubunda, İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda ortaya çıkacak zararın en aza inmesinin herkesin yararına olacağının altı çizildi.
ÜYE DEVLETLERDEN ÇELİŞKİLİ TEPKİLER
AB üyesi devletlerden Brexit müzakereleri konusunda çelişkili tepkiler geliyor. Bazı ülkeler İngiltere’nin AB ile gerçekleşen müzakerelerde yeterince istekli bir tavır takınmadığını düşünürken, başta Fransa olmak üzere bazı ülkeler ise müzakerelerin son durumundan oldukça memnun oluğunu ve gereksiz ayrıntıların göz ardı edilmemesi gerektiğini savunuyor.
AB’den üst düzey bir yetkili, Brexit müzakereleri konusunda birkaç temel konuda hala görüş ayrılıkları olduğunu belirterek, üye ülkelerin ticaretin nasıl devam edeceği ve müzakerelerin ne kadar ayrıntılı olması konusunda fikir ayrılıkları yaşadığını söyledi.
Başka bir AB diplomatı ise serbest ticaret konusunda hala anlaşmazlıklar olduğunu ve AB’nin kendi ticari bağımsızlığını korumaya çalıştığının altını çizdi. AB ve İngiltere’nin güvenlik konusunu bir kenara bırakarak serbest ticaret anlaşması üzerinde durmalarının kuvvetle muhtemel olduğu öğrenildi.
AB yetkilileri, İngiltere Başbakanı May’in sert bir sınır politikası izlemesinin önüne geçmek için mücadele ediyor. AB, aynı zamanda İngiltere’nin tavrını yumuşatarak birliğe geri kazandırmak da dahil olmak üzere bazı seçenekleri masaya yatırdı.
Kasım ayında düzenlenecek zirvede göçmenlik ve sınır politikaları gibi sert konuların dışındaki bazı başlıkların ele alınarak çözüme kavuşturulması bekleniyor.