Nauert, başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında kendisine yöneltilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın peşmergeye yönelik sınırları kapatma ve ticareti kesme uyarılarına ilişkin bir soruya, "Bence bu kesinlikle Cumhurbaşkanı Erdoğan açısından bir tehdit gibi görünüyor. Ama onun söyledikleri hakkında yorum yapmayacağım" yanıtını verdi.
"İKİ TARAFLA DA YAKIN İLİŞKİLERİMİZ VAR"
ABD'nin Hem Bağdat'ta hem de peşmerge yönetiminden dostları ile görüşmeyi sürdüreceğini belirten Nauert, "İki tarafla da yakın ilişkilerimiz var. ABD'nin ve koalisyonun bu konudaki kaygıları, bu referandumun zamanlaması ve Irak'ın bütünlüğüne yönelikti, bölünmeyi istemediğimiz yönündeydi. Birincil sorunu, IŞİD'i ele geçirmek, IŞİD'i yenmek, IŞİD'i yok etmek olarak görmekteyiz. Böylece asla Irak halkını yeniden yönetmeye ve terörize etmeye kalkışamayacaklar. Göz önünde tuttuğumuz hedef buydu. Ancak bunun başarısız olması bizde endişe ve derin bir hayal kırklığı yarattı" dedi.
"HER KİMDEN GELİRSE GELSİN"
Nauert, peşmergeye, Türkiye, İran ve Irak tarafından saldırı tehditleri olduğunu söyleyerek, "Bu konudaki görüşünüz nedir" diye soru soran gazeteciye "Bakın, Irak halkı için güvenlik istiyoruz. Her kimden gelirse gelsin kesinlikle şiddete karşı duruyoruz. Bu çok açık. Şiddete her zaman karşı çıkarız. Bu referandumla ilgili çok büyük endişelerimiz var. Bu konuda daha önce de çok konuştuk. Bu referandumun Irak anayasasında ya da yasalarda bir dayanağı yok. Tek yanlı alınmış bir karar. Biz IŞİD üzerine odaklanmak istiyoruz, hepsi bu" karşılığını verdi.