ABD ve İngiltere'den Türkiye ve Katar açıklaması

ABD ve İngiltere'den Türkiye ve Katar açıklaması

ABD ve İngiliz basınından Türkiye ve Katar'la ilgili açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson Katar'a verilen 13 maddelik talep listesinin şartlarının ağır olduğunu savunurken, İngiliz basını da Türkiye'nin rolünü yazdı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Katar'ın, Bahreyn, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin taleplerini incelemeye başladığını bildirdi. Tillerson konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Katar'ın "dikkatli bir şekilde" talepleri incelemeye koyuldunu belirtirken, çözümü için adres olarak diyalogu gösterdi.

"BAZI MADDELERİN YERİNE GETİRİLMESİ ÇOK ZOR"

"Bazı maddelerin Katar'ın yerine getirmesi için çok zor olacağını" vurgulayan Tillerson, tarafların çözüm için diyalog içerisinde olması gerektiğini kaydetti.

Tillerson, açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Verimli bir adım atmak için ülkelerin bir araya gelerek konuşması gerekiyor. Müttefiklerimizin teröre karşı ortak bir şekilde mücadele etmeleri durumunda daha güçlü olacaklarına inanıyoruz. Her ülkenin bu sürece katacağı şeyler olacaktır. Tansiyonu düşürmek, bu sürece yardımcı olacaktır"

İRAN: KATAR'A DAİMA AÇIĞIZ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise İran'ın hava, kara ve deniz sahasının dost ve komşu diye tanımladığı Katar'a daima açık olduğunu vurguladı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Katar Emiri ile yaptığı telefon görüşmesinde, Katar'a uygulanan ablukanın "kabul edilemez" olduğunu savundu. Ruhani, İran'ın hava, kara ve deniz sahasının dost ve komşu diye tanımladığı Katar'a daima açık olduğunu vurguladı.

İNGİLİZ BASINI TÜRKİYE'NİN ROLÜNÜ YAZDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Suudi Arabistan öncülüğündeki dört Arap ülkesinin Katar'la ilişkileri normalleştirmek için öne sürdüğü 13 şarttan birinin Türk askerinin Katar'dan çekilmesi olmasına verdiği tepki Guardian ve Times'ta yer buluyor.

"Erdoğan Suudiler'in Türk birliklerinin Katar'dan çekilmesi çağrısına gücendi" başlığını atan The Guardian Erdoğan'ın "Türkiye'nin asker çekmesini talep etmek, bir defa Türkiye'ye karşı da maalesef saygısızlıktır. Biz herhangi bir ülkeyle savunma işbirliği anlaşmasını yaparken birilerinden izin mi alacağız?" dediğini aktarıyor.

ERDOĞAN, DOHA'NIN TUTUMUNU SAĞLAMLAŞTIRIYOR

Guardian Katar'ın talepleri reddettiğini söylediğini, Erdoğan'ın bu pozisyonu desteklemesinin de "Doha'nın tutumunu sağlamlaştırdığını" belirtiyor.

Gazetenin açıklamalarına yer verdiği Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Enver Gargash ise "Bölgede büyük çıkarları ve Türkiye'nin önceliğinin ideoloji değil çıkarları olacağını umuyoruz. Ancak bin ila iki bin Türk askerinin varlığı Katar hükümetinin istikrarına güvensizliğini gösteriyor. İstikrar bölgeyle entegrasyondan gelecektir" diyor. Times da konuya dünya haberleri sayfalarında geniş yer veriyor. "Körfez Krizi büyürken, Türkiye aceleyle asker yolluyor" başlıklı haberde takviye asker yollanmasının gerilimi arttıracağı kaydediliyor.

TÜRKİYE'NİN MÜCADELESİ İŞİ CİDDİLEŞTİRİYOR

Suudi Arabistan ve Katar arasındaki krizde Türkiye'nin tutumunu başyazılarından birinde de ele alan Times ie "Türkiye'nin Katar'a desteği NATO'yu bir bölgesel kavganın içine sürükleyebilir" diyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan'ın taleplerini "saygısızlık" diye tanımladığını söyleyen gazete, Katar'ın Riyad yönetiminin taleplerini reddettiğini, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ise Katar'a yönelik suçlamalarını sürdürdüğünü, ambargoyu sürdürmekten ve "ek önlemlerden" bahsettiğini belirtiyor. "

Tehlikeli ve tamamen gereksiz bir hesaplaşma için sahne hazır" diyen Times'ın makalesinde dikkat çeken satırlar şöyle;

Türkiye'nin müdahalesi işi ciddileştiriyor. Türkler şimdi de Katar'ı dış müdahaleden korumak için askerlerini kullanmaya hazır olduklarından bahsediyorlar ve bu nedenle silahlı kavga kaygıları artıyor."

İlgili Haberler