ABD-peşmerge pazarlığı

ABD-peşmerge pazarlığı

ABD-peşmerge pazarlığı

ABD-peşmerge pazarlığı
Amerikalı generallerle Mesud Barzani, Irak’ın kuzeyindeki Selahaddin’de Türkmen kenti Kerkük’ün referandumla Kürtleştirilmesini ve peşmergenin bölgedeki rolünü masaya yatırdı

Amerikan Kongresi’nin üst kanadı senatoda Irak’ı üç bölgeye ayıracak önergenin verilmesinin ardından Kuzey Irak’ta yoğun bir çalışma başlatıldı. IKDP ve sözde Kuzey Irak bölgesel yönetimi lideri Mesud Barzani’nin Selahaddin kentindeki karargahında bir araya gelen Amerikalı generaller ile Irak Savunma Bakanlığı yetkilileri, peşmergenin görev tanımlanmasını ele aldı. Merkezi hükümet adına Savunma Bakanı Abdulkerim Casim başta olmak üzere peşmerge asıllı Genelkurmay Başkanı Babekır Zabari, Savunma Bakanlığı Danışmanı Muhammed el-Askeri ve Irak ordusundan çeşitli kuvvet komutanları katılırken, toplantıda Amerikan Ordusu’na mensup üst düzey generallerin de yer aldığı bildirildi.

Kerkük’e konuşlanacak

Kürt tarafından Peşmerge Bakanı Ömer Osman ve Peşmerge İşlerinden Sorumlu Bakan Şeyh Cahfer’in katıldığı toplantıda, Peşmergenin görev tanımlanmasının “Bölge Savunma Kuvvetleri” olarak  değiştirilmesi istendi. Halen devam eden toplantıda, peşmergelerin başta Kerkük olmak üzere Kuzey Irak’taki petrol nakil hatları ile enerji kaynakları ve santrallerin çevresine yerleştirilmesi tartışıldı. Birkaç gün sürmesi düşünülen toplantılarda aynı zamanda Türkmen kentinin referandumla peşmergeye teslimi de ele alınıyor.

Kuzey Irak sınırı yeniden açıldı
İran, ABD ordusunun bir vatandaşını gözaltına almasını protesto etmek için kapattığı Kuzey Irak sınırını yeniden açtı. Peşmergeler, İran’ın Kuzey Irak’taki iki sınır noktasını yeniden açtığını, geri kalan noktaları da bugün açmayı planladığını söyledi. Iraklı yetkili Sınırda günlerdir bekleyen kamyonların sınırın açılmasıyla her iki yönde harekete geçtiği kaydedildi. İran, Amerikalıların bir İranlıyı Iraklı direnişçilere silah temin ettiği ve casusluk yaptığı gerekçesiyle 20 eylülde tutuklaması üzerine Irak’ın kuzeyiyle bağlantı sağlayan sınır kapılarını iki hafta önce kapamıştı.

Afganistan ve Irak’ı felakete sürüklediler
İngiltere’nin saygın düşünce kuruluşlarından Oxford, ABD ve müttefiklerinin Irak ve Afganistan’daki savaşını “felaket” olarak niteledi. Londra’da bugün yayımlanan “Oxford Research Group” raporunda, askeri müdahalelerin bu ülkeleri huzura kavuşturmak şöyle dursun, El Kaide’ye toprak sağladığına işaret edildi. Raporda, “2001-02’de Taliban rejimine son vermek, Afganistan’da güvenliği sağlamaya yetmedi” denildi. Irak savaşının da “vahim hata” olduğu belirtilen 130 sayfalık raporda, Irak’ın işgalininin ardından  El Kaide’ye verilen desteğin 6 yıl öncekinden daha fazla olduğuna işaret edildi. Düşünce kuruluşu, El Kaide’yle mücadelede siyaset değişikliğinin şart olduğu görüşünü de dile getirdi. Raporda, İran’la savaş tehlikesine de işaret edildi ve İran’la savaşa tutuşmanın, her şeyi daha kötü hale getireceği uyarısında bulunuldu ve “İran’la mesele ne olursa olsun, savaştan kaçınılmalı...” ifadesi kullanıldı.