ABD ölüm ihraç ediyor

ABD ölüm ihraç ediyor

ABD ölüm ihraç ediyor

Irak ve Afganistan’a huzur getirmek için işgal eden Amerika, silah ihracatını bir yılda yüzde 50’ye yükseltti. Yüzde 68 dünya pazarına sahip ABD, sattığı silahlarla da katliamı sürdürüyor
Irak ve Afganistan başta olmak üzere Orta Doğu ülkelerini işgal ederek etki alanını genişleten Amerika, dünyanın sorunlu bölgelerine ve çatışma alanlarına da silah yığarak emperyal niyetlerini ortaya koyuyor. Birleşmiş Milletler (BM) kanalıyla uluslararası alanda silahsızlanma mücadelesi verilirken, BM’yi istediği doğrultudan yönlendiren ABD’nin ikiyüzlü davranarak silah pazarını genişletmesi ise düşündürücü.

Pazar payını yükseltti
New York Times gazetesinin, Kongre için hazırlanan bir rapora dayanarak verdiği habere göre, ABD,  ekonomik krize rağmen 2008’deki silah ihracatını yüzde 50 civarında arttırdı. 2008 yılında dünyadaki toplam silah ihracatının yüzde 68,4’ünü ABD yaptı. 2008’de dünyadaki toplam silah ihracatı küresel ekonomik kriz nedeniyle azalırken, ABD, 2007’ye göre silah ihracatını yüzde 50’ye yakın arttırarak, 25,4 milyar dolardan 37,8 milyar dolara çıkardı.

Yarış içerisindeler
ABD, 2008’deki silah satışının büyük çoğunluğunu, gelişmekte olan ülkelere yaptı. Bu ülkeler ABD’nin toplam silah ihracatının yüzde 70,1’ini aldı. Bu satışların bedeli de 29,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. ABD’nin en büyük alcısı, 9,7 milyar dolar ile Birleşik Arap Emirlikleri oldu. ABD’yi, 3,7 milyar dolarla İtalya izledi.

24 saatlik bilanço: 45 ölü
Amerikan işgal gücü Irak’tan çekilmenin hesabını yaparken ülkede kan akmaya devam ediyor. Dün yine şiddet can aldı. Ramadi kentinin dışında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 3’ü polis 4 sivil öldü 25  kişi de yaralandı. Polis, saldırının kentin dışındaki bir polis kontrol noktasının yanında düzenlendiğini kaydetti.

Çocuklara ateş 
Afganistan’ın başkenti Kabil’e düzenlenen roket saldırısında ise  3 sivil katledildi. Bir polis yetkilisi, roketin  kentin ikamet edilen batı kesiminde bir eve isabet ettiğini, bir aileye mensup anne, baba ve bir çocuklarının öldüğünü kaydetti.

Hastane bastılar
İsveç Afganistan Komitesi de Amerikan askerlerinin, Vardak vilayetinde işlettikleri hastaneyi geçen Çarşamba gecesi bastığını, arama sırasında hastane çalışanlarının ellerini bağladığını, hastaları yataklarından kalkmaya zorladığını belirtti.

Washington’un ikiyüzlü politikası
ABD yönetimi, Libya, İran, Suriye ve Kuzey Kore yönetimlerini nükleer ve konvansiyonel silah donanımını geliştirdikleri iddiasıyla tecrit etme planı yaparken, kendisinin tüm dünya ülkelerine silah ihraç ederek bu kuralı çiğnemesi ise gerçek niyetini ortaya koyuyor. Özellikle Rusya’nın eski gücüne kavuşarak bölgedeki askeri ağırlığına güçlendirmesinden rahatsızlık duyan ABD, aynı zamanda bölgedeki müttefiki Gürcistan’a silah vermekten de geri durmuyor.

Katliam makinesi
Afganistan ve Irak’ta işgal sürecini devam ettiren ABD Afganistan’da Rusya’ya karşı Taliban yönetimine silah yağdırmış, Saddam döneminde de bu ülkeye son model silahları pazarlamıştı. Aynı ABD bugün kendi geliştirdiği ve bölgeye yığdığı silahlarla katliam yapmaya devam ediyor. İnsansız savaş uçakları, tanklar ve otomatik silahlarla Irak ve Afganistan eyaletlerini kana bulayan ABD az gelişmiş ve iç çatışma yaşayan Afrika ülkelerine de silah yağdırmaya devam ediyor.

Dünyanın dört bir köşesinde emperyal çıkarlarını korumak için askeri konuşlandırmalar yapan Amerika’nın Irak’ta 142 bin, Afganistan’da ise 65 bin askeri bulunuyor.