ABD Hava Kuvvetleri'nin gizli uzay uçağından rekor

ABD Hava Kuvvetleri'nin gizli uzay uçağından rekor

ABD Hava Kuvvetleri, gizli gerçekleştiği görevin belirli bilgilerini paylaştı. X-37B isimli uçağın alçak yörüngede 718 gün geçirdiği belirtilirken 717 günlük rekorun bu şekilde kırıldığını ifade edildi.

ABD Hava Kuvvetleri'nin gizli X-37B uzay uçağı, bu hafta içerisinde kendi rekorunu kırdı. Dünya'ya yakın olan (alçak) yörüngede 717 gün kalan X-37B, bu rekoru bir gün artırarak alçak yörüngede 718 gün geçirdi. Önceki rekorunu 2017 yılının mayıs ayında kıran uçak, Kennedy Space Center'ın Uzay Mekiği İniş Alanı'na inmişti.

Orbital Test Vehicle-5 (OTV-5) isimli mevcut sefer, Eylül 2017 tarihinde SpaceX Falcon 9 roketi üzerinde başladı. Görevler gizli olduğu için uçağın uzayda kalacağı süre kamuoyuyla paylaşılmamıştı. Dahası, X-37B hakkında birçok şey bilinmiyor ve yalnızca kısıtlı bir bilgi ABD Hava Kuvvetleri'nin web sitesinde yer alıyor.

'Deneysel bir test programı' olarak tanımlanan proje, 'ABD Hava Kuvvetleri'ne ait güvenilir, yeniden kullanılabilir, insansız uzay test platformu' için farklı teknolojileri gösteriyor ve başlıca iki amacı bulunuyor. Bunlardan biri ABD'nin uzaydaki geleceği adına yeniden kullanılabilir uzay aracı teknolojileri üretmekken diğer de tekrardan Dünya'ya döndürülebilir ve üzerinde araştırma yapılabilir deneyler gerçekleştirebilmek.

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne göre X-37B, NASA'nın Uzay Mekiği'nden sonra gerçekleştirdiği deneyleri incelemek üzere Dünya'ya geri getirebilen ilk araç oldu. Bunların yanı sıra X-37B, NASA'nın Uzay Mekiği gibi bir iniş pistine de iniş sağlayabildi.

Program bünyesinde test edilen teknolojiler arasında gelişmiş yol gösterme, navigasyon ve kontrol, termal koruma sistemleri, yüksek ısı yapıları, havacılık elektroniği, yeniden kullanılabilir yalıtım, hafif elektromekanik uçuş sistemleri, gelişmiş itici sistemler, gelişmiş materyaller, otonom yörünge uçuşu, yeniden yörüngeye giriş ve iniş bulunuyor.

Space.com'un da belirttiği gibi X-47B görevlerinin amaçlarından başka biri de önceki görevlerin görev süresini geçmek. OTV-1, 2010 Nisan'da gönderilmiş ve Dünya'ya dönmeden önce uzayda 224 gün kalmıştı. OTV-2, 2011 Mart ve 2012 Haziran arasında 468 gün kalırken OTV-3 görevi 674 gün sürmüştü.