AB işini gücünü bıraktı Dersim fitnesi çıkarıyor

AB işini gücünü bıraktı Dersim fitnesi çıkarıyor

AB işini gücünü bıraktı Dersim fitnesi çıkarıyor

TÜRKİYE’ye karşı her fitneyi besleyen Avrupa, 1938 yılında yaşanan Dersim ayaklanmasını kaşımaya devam ediyor. Alevi-Sünni ayrıştırması hedefleyen AP, geçen yıl kriz yaratan konferansın ardından bu yıl da bir toplantı düzenledi. “Dersim” konulu toplantıya Doğu Ergil, DTP’li Şerafettin Halis ve gazeteci Derya Sazak gibi isimler de katılacak.


AP’de ‘Dersim’ fitnesi
Avrupa, 1938 yılında yaşanan Dersim ayaklanmasına da el attı. Bugün AP’de, Doğu Ergil, Şerafettin Halis ve Derya Sazak’ın da katılımıyla “Dersim katliamı” konulu bir konferans düzenlenecek

Haber: Salim YAVAŞOĞLU
Avrupa, tarihi kaşıyarak “Alevi-Sünni” fitnesi yaratmak için harekete geçti. Bugün Avrupa Parlamentosu’nda “Dersim 1937-38, Aleviler-Yaşananlar ve Devletin Rolü” başlıklı bir konferans yapılacak. AP Sol Grubu’nun üstlendiği Konferansı Dersim Yeniden İnşa Derneği ve Demokratik Aleviler Federasyonu yapıyor.

Geçen yıl kriz  olmuştu
Geçtiğimiz yıl Avrupa Parlamentosunda yapılan ’Dersim Jenosidi Konferansı’ Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinde krize neden olmuştu. Bu yılki konferansın açılışını Avrupa Parlamentosu üyesi Jürgen Kulte ve Sol Grup Başkanı Lothar Bisky yapacak. Konferansın ilk oturumu ise “Tarih içinde Dersim, Devletin Alevi politikaları ve yaşananlar” başlığı altında yapılacak. Bu bölüme Tarihçi Yazar Mehmet Bayrak, Tarihçi yazar Erdoğan Aydın, Prof. Dr. Doğu Ergil ve Prof. Dr. Daniel Brthemont konuşmacı olarak katılacaklar.

Derya Sazak yine sahnede
Konferansın ikinci bölümünde ise “Dersim 1937-38 katliamı, sürgün ve asimilasyon” başlığıyla konuşmalar yapılacak. Bu bölümde  ise yazar Mete Kalman, Yazar Faik Bulut, Yazar Sema Kaygusuz ile DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis konuşma yapacak. Konferansın öğleden sonraki bölümünde, “Dersim-Türkiye’nin yakın tarihinde yaşanan Alevi katliamları, toplumsal hafıza ve geçmiş ile yüzleşme” başlıklı konu tartışılacak. Bölümdeki konuşmacılar; Çorum katliamı tanığı ve eğitmen Muharrem Erdem, Yeter Gültekin, Av. Kazım Genç, gazeteci Yazar Derya Sazak ile gazeteci yazar Oral Çalışlar. Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen Alevi konferansının son oturumu ise “Avrupa Birliği-Türkiye’nin üyeliği”, “Uluslararası Hukuk ve Perspektifler” başlığı altında yapılacak. Toplantıya DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras da konuşmacı olarak katılacak.

Küstahça ifadeler
Dersim 1937-38 Jenosidi ve Alevi katliamları konferansının kapanışını da Avrupa Parlamentosu Sol Grup Başkanı Lothar Bisky yapacak. Konferans organizatörleri yaptıkları açıklamada Dersim’de 1937-38 yılları arasında yaşananları uluslararası alana taşırmayı amaçladıklarını belirtti. Açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan bugüne kadar tekçi anlayışla Kürtleri, Alevileri, Ermenileri ve farklılıkları yok saydı. 86 yılık cumhuriyet tarihinde Aleviler temel hak ve özgürlüklerinden yoksun bırakıldı” iddiasına yer verildi.

Organizatörler konferansla ilgili açıklamalarında Türkiye’deki azınlıklara zulüm edildiği öne sürüldü.