CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, 31 Mart gecesi seçim sonuçlarının yayını sırasında veri akışını kesen Anadolu Ajansı’nda "siyasi gerekçelerle genel kurul ertelemesi yapıldığı" iddiasını Meclis gündemine taşıdı. Yasa gereği yılda bir yapılması gereken olağan genel kurul, ikinci kez ertelendi. Önce 25 Nisan 2019 ve arkasından 24 Mayıs 2019’da gerçekleştirilmesi gereken genel kurul tarihlerinin ertelenmesinin yaklaşan 23 Haziran seçimlerinde de aynı ekibinin çalışabilmesi için yapılan bir hazırlık olduğu yorumları yapılıyor.
Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP’li Ali Öztunç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yazılı olarak cevaplandırması istemiyle soru önergesi verdi.
Öztunç’un önergesi aynen şu şekilde:
Kamu kaynağı kullanan Anadolu Ajansı, son dönemde kendi ilan ettiği yayın ilkelerine aykırı unsurlar taşıyan haberleri nedeniyle eleştirilmektedir. 31 Mart seçimlerinde sonuçlara ilişkin verileri AKP Genel Merkezi’nden aldığı görülen Anadolu Ajansı, 19 Nisan’da bir kararnameyle resmen AKP Genel Başkanı’na bağlanmış, ardından da Nisan ayında yapması gereken AA Genel Kurulu iki kez ertelenmiştir. Bu tablo, Anadolu Ajansı’nın güven kaybını derinleştirmektedir.
Anadolu Ajansı Genel Kurul’unun iki kez ertelenmesinin gerekçesi nedir?
Genel Kurul’un 23 Haziran seçimleri nedeniyle ertelendiği doğru mudur? AA genel kurulunun 23 Haziran seçimle bağlantısı nedir? Seçim sonuçları ya da AA’nın seçim gecesi performansına göre mi yönetim değişikliği yapılacaktır?
Anadolu Ajansı’na son 3 yılda hazineden aktarılan tutar ne kadardır? Aynı dönemde AA’nın faaliyet geliri ne olmuştur?
Anadolu Ajansı’nın kendisinin haber olmasının ve güven kaybının önüne geçilmesi için bir adım atılacak mıdır? AA’nın kuruluş ilkeleri doğrultusunda bağımsız, tarafsız kamu yayıncılığı yapması sağlanacak mıdır?