87 yıl sonra gelen madalya

87 yıl sonra gelen madalya

87 yıl sonra gelen madalya

1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’na katılan Mustafa Solak’ın İstiklal Madalyası, 87 yıl sonra oğluna verildi. Prof. Dr Hasan Solak, madalyayı evinin en güzel yerinde saklayacağını söyledi

Kurtuluş Savaşı’nda görev yapan askerin İstiklal Harbi ve Gazilik madalyası 87 yıl sonra oğluna verildi.  Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr Hasan Solak, geç de olsa babasının madalyasını aldığı için mutlu olduğunu söyledi. Prof. Dr. Solak, babasının 1914 yılında 1. Dünya Savaşı’na 3 kardeşi ve 10’a yakın akrabası ile gittiğini, babası ve bir amcası dışında hepsinin şehit olduğunu anlatarak, şunları kaydetti: “Babam sıhhiye eri oluyor. Gazze Cephesi’nde savaşırken bir top mermisi yakınlarına düşüyor. Önce koşarak uzaklaşıyor, ama 200 metre sonra düşüyor. Çünkü sağ ayağına şarapnel parçası isabet etmiş. Kendisini tedavi ediyor, gece yürümeye çalışırken, 2 atlı görüyor ve onu Kudüs’e götürüyor. Burada 5 ay tedavi gördükten sonra 1918’de terhis olarak Sarayönü’ne dönüyor.”

6 ay önce başvuru yaptı
Babasının sağ ayağında yüzde 80 işlev kaybı olmasına rağmen 1 yıl kadar sonra tekrar askere alındığını ve Kurtuluş Savaşı’na katıldığını anlatan Prof. Dr. Solak, 3 yıl sonra 1922’de terhis olduğunu, 1986 yılında 97 yaşında da vefat ettiğini söyledi. Babasının sağ iken “Bu savaşlarda aileden çok şehit verdik. Madalya almayı çok istiyorum” dediğini aktaran Prof. Dr. Solak, bunu yıllardır unutmadığını söyleyerek, “6 ay önce ameliyata girmeden önce gazetede okuduğum bir haberde İstiklal Harbi’ne girmiş olup da madalya alamamış kişilere, harbe katıldıklarını ispat etmeleri halinde madalya verileceği yazıyordu. Babamın terhis belgesi, sağlık raporları ve bir dilekçeyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na başvurdum. Başvuruma olumlu yanıt geldi ve Sarayönü Askerlik Şubesi’nden babamın adına gelen İstiklal Madalyası’nı teslim aldım” diye konuştu.

87 yıl sonra gelse de İstiklal Madalyası’nın kendisi ve ailesi için çok büyük gurur kaynağı olduğunu anlatan Prof. Dr. Solak, “Devletime ve büyüklerime teşekkür ederim. Evimizin en güzel yerinde muhafaza edeceğim. Çocuklarım ile torunlarıma gösterip, dedelerinin kahramanlıklarını anlatacağım.” diye konuştu.