70 bin çeşit tohum gen bankasında bulunuyor

70 bin çeşit tohum gen bankasında bulunuyor

70 bin çeşit tohum gen bankasında bulunuyor

70 bin çeşit tohum gen bankasında korunuyor
Gen bankası uzmanları, Anadolu’daki endemik türleri, nesli yok olma tehlikesi altındaki bitkilerin tohumlarını arayıp buldu. Toplanan 70 bin çeşit tohum gen bankasında korumaya alındı


Türkiye’de toplam 70 bin çeşit tohumun gen bankasında korumaya alındığı bildirildi. Tuz Gölü havzasında araştırma yapan tohum gen bankası uzmanları, Ziraat Mühendisleri Odası Aksaray Şubesinde düzenledikleri basın toplantısında, Anadolu’daki endemik türleri, nesli yok olma tehlikesi altında olan bitkilerin tohumlarını arayıp topladıklarını ve gen bankasında korumaya aldıklarını söyledi.

Islah edilip çiftçiye dağıtılacak
Aksaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Alptekin Karagöz, dünyada yaşanan iklim değişikliğine paralel olarak kuraklığa dayanıklı bitkilerin de önemli hale geldiğini ifade ederek, “Dünyada kuraklığa doğru bir gidiş var ve Tuz Gölü Havzası’ndaki kuraklığa dayanıklı bitkiler gelecekte çok önemli hale gelecek” dedi.  Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Yem Bitkileri ve Çayır Mera Şube Şefi Dr. Hüseyin Özpınar ise, 1964 yılından beri Tarım Bakanlığına bağlı olarak Türkiye’de tohumları araştırdıklarını belirterek şunları kaydetti: “Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünde 60 bin, Ankara’daki Tarla Bitki Merkez Araştırma Enstitüsünde 10 bin, toplamda 70 bin çeşit tohum gen bankasında korumaya alındı. Korumaya alınan tohumlar daha sonra Türkiye’nin dört bir yanındaki araştırma enstitülerinde ıslah çalışmasından geçip tuzluluğa, kuraklılığa, hastalığa daha dayanıklı yüksek verimli bitki çeşitleri üretilerek çiftçiye dağıtılacak.” (AA)

Islah edilerek Türk tarımına kazandırılan yüzlerce çeşit bulunuyor. Şu anda bitki genetik bankası altında çalışan 11 grup ise Türkiye’nin bitki topluluğunu araştırıyor.

Tuza dayanıklı buğdaygiller bulundu
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Yem Bitkileri ve Çayır Mera Şube Şefi Dr. Hüseyin Özpınar, Tuz Gölü çevresinde tuza dayanıklı buğdaygil bitkileri bulduklarını söyledi.  Tuz Gölü Havzası içerisindeki Aksaray’da kuraklılığa ve tuzluluğa dayanıklı yem bitkileri ile aynı zamanda çiftçilerin elinde bulunan atadan kalan yerel bitki çeşitlerini topladıklarını söyleyen Özpınar, “Fiğ, mercimek, bezelye gibi çeşitlere ek olarak doğadaki marjinal bitkileri de toplamaktayız ve Tuz Gölü çevresinde tuza dayanıklı buğdaygil bitkileri bulduk” dedi. Özpınar, Ankara’da temeli atılan gen bankası merkezinde de 250 bin çeşit tohum örneğinin muhafaza edilmesinin planlandığını sözlerine ekledi.