ANKA Haber Ajansı’ndan Berkay Varol’un haberine göre, Ordu Üniversitesi''nin, İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Din Bilimleri Anabilim Dalı profesörlük kadrosu, Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Türk İslam Sanatı Anabilim Dalı profesörlük kadrosu, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Anabilim Dalı doktor öğretim üyeliği kadrosu, Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Bölümü Fen Bilgisi Anabilim Dalı doçentlik kadrosu için açtığı ilanlarda Sayıştay denetçileri, alımların eşitlik ve liyakat ilkelerine aykırılık olduğunu belirtti.
Sayıştay''ın raporuna göre; açılan 65 öğretim üyesi kadrosundan 4''üne birden fazla başvuru yapılabilirken, 61''ine yalnızca birer kişi başvurabildi. Raporda, alımlarda aranan şartlara ilişkin şu bilgiler verildi:
"İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Din Bilimleri Anabilim Dalı profesörlük kadrosu için, inanç, insan ve topluma dair konuları geleneksellik, modernlik, postmodernlik ve küreselleşme çerçevesinde değerlendirerek, sosyolojik analiz ve yorumlarda bulunmuş; din, kültür, ahlak ve medeniyet üzerine bilimsel eserler vermiş olmak.
Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Türk İslam Sanatı Anabilim Dalı profesörlük kadrosu için, Türk İslam sanatı alanında doçentliğini almış olmak. Su mimarisi ve maden sanatı üzerine çalışmalar yapmış olmak.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Anabilim Dalı doktor öğretim üyeliği kadrosu için, halk sağlığı hemşireliği dalında doktora yapmış olmak. Evde bakım, yaşlı sağlığı ve müzikle terapi ile ilgili çalışmalar yapmış olmak.
Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Bölümü Fen Bilgisi Anabilim Dalı doçentlik kadrosu için, doçentliğini biyoloji alanında almış olmak. Ekoloji alanında bitki çeşitliliği konularında çalışmalar yapmış TÜBİTAK ve AB Natura 2000 projelerinde görev almış olmak."
Sayıştay denetçileri, alım yapılacak öğretim üyeleri kadroları için, objektif ve denetlenebilirlik ilkelerine uyulmadığını, ilanların büyük çoğunluğunda belli bir kişiye işaret eden şartlar istendiğini tespit etti. Üniversitenin kadrolar için istediği ek koşulların akademik rekabeti engelleyecek nitelikte olduğu, Anayasa''nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu vurgulandı.
Sayıştay denetçileri, üniversite tarafından verilen öğretim üyesi ilanlarındaki koşulların eşitlik ve liyakat ilkeleri doğrultusunda belirli bir kişiye tekabül etmeyecek şekilde tespit edilmesi gerekmediğini hatırlatırken liyakat vurgusu yaptı.