635 hastaya 1 doktor

635 hastaya 1 doktor

635 hastaya 1 doktor

Bir doktora 635 hasta
Tıp Bayramı nedeniyle özel bir araştırma yapan sendikanın aldığı sonuçlara göre, Türkiye’de yaklaşık 108 bin doktor görev yapıyor. Bu doktorlardan 61 bin 657’si Sağlık Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda devlet memuru olarak çalışırken, sadece devlet hastanelerinde bir doktora bin 149 hasta düşüyor.

3 bin hekim istifa etti
Türk Sağlık-Sen’in araştırması, bir başka ülke gerçeğini daha gözler önüne serdi. AKP İktidarının “Sağlıkta Dönüşüm” reformu kapsamında hekimlere getirdiği “tam gün çalışma” zorunluluğu, bir yıl içinde 3 bin doktorun istifasıyla sonuçlandı.  Bir önceki yıl bin 520 hekimin özel hastanelerde çalışmak için istifa ettiğini hatırlatan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci,  kamudan özele doktor transferinin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de son derece dengesiz bir hekim dağılımı olduğunu vurgulayan Kahveci, sağlık hizmetlerinde dengeli istihdam politikalarının uygulanması gerektiğine işaret etti. 
Hastane koridorlarında vatandaşın muayene sırası bekleme işkencesi  azalacağına arttı.

Hekimlerin  yüzde 41’i  3 şehirde
Türkiye’de illere göre hekim dağılımında da büyük dengesizlikler var. Buna göre, ülke genelindeki uzman doktorların yüzde 41’inin İstanbul, Ankara ve İzmir’deki devlet hastaneleri ile devlete ait sağlık kuruluşlarında çalıştığı, geri kalanın ise diğer illere dağıldığı bildirildi. Tıp Fakültelerinden mezun olarak göreve başlayan pratisyen hekimlerin de ağırlıklı olarak bu üç şehirde görev yaptığı kaydedildi.

Haber : Selda Öztürk KAY