Mağara aslanı (Pantheraleospelaea), 50.000 yıl önce Avrupa ve Asya kıtasında yaşayan kedilerin bir alt türüdür. Bugün tamamıyla nesli tükenmiş olan bu tür Rusya’da keşfedildi. Bu çalışma klonlama yoluyla nesli tükenmiş türlerin yeniden canlandırılmasının kapısını aralayacak.
Aslan yavrusu Rusya’da Yakutistan eyaletinde Tirekhtykh Nehri’ni çevreleyen tundrada 50 bin yıl boyunca donmuş halde korundu. Bu bölgenin aşırı soğuk olması sebebiyle aslan yavrusunun fosilinde fazla bir bozulma yaşanmadı. Yavruda sadece kemikler değil, aynı zamanda cilt ve yumuşak dokunun büyük bir bölümü korundu.
Bilim insanları bilinmeyen bir sebepten ötürü ölen yavrunun, öldüğü zaman altı ile sekiz hafta arasında bulunduğunu tespit etti. Uzmanlar, yavrunun dişlerinin yaşı hakkında daha fazla bilgi vereceğini umuyor. Yakutia Bilim Akademisi’ndeki paleontoloji bölüm başkanı Dr. Albert Protopopov, bilim insanlarının yok olmuş türleri diriltmek istediklerini, bulunan bu aslan yavrusunun bu türü klonlamak ve yeniden canlandırmak için yeterli miktarda DNA örneği verebileceğine inandığını kaydediyor.
Mağara aslanları, bir zamanlar gezegenin yüzeyindeki en büyük kedi olarak kabul ediliyor. Nesilleri tükenmeden önce, kuzey yarımkürede aşırı soğuk bölgelerde yaşıyorlardı. Bu türe ilişkin bundan önce bulunan fosil mağara aslanlarının neslinin tükenme tarihine denk gelecek şekilde 12 bin yıllıktı.