Yüzün üzerinde sivil toplum kuruluşu, öğrenci topluluğu, gençlik meclisi ve öğrenci konseyinin oluşturduğu Türk Dünyası Birlik Platformu’nun “5. Türk Dünyası Birlik Kurultayı” Hatay’da Mustafa Kemal Üniversitesi’nde “Irak ve Suriye Türklüğü – Türkmeneli” temasıyla toplandı. Program kapsamında iki panel düzenlendi.
YAYLADAĞI’NDAKİ TÜRKMEN KAMPLARINA ZİYARET
Kurultay’ın ilk gününde katılımcılar Hatay’ın Yayladağı ilçesinde bulunan Türkmen kamplarını ziyaret ettiler. Bölgede inceleme yapan katılımcılar, Türkmenlerin sorunlarını dinlediler. Ardından Antakya bölgesindeki tarihî mekânları gezdiler.
Programın ikinci gününde panel ve kurultay gündemine geçildi. Kurultay’ın açılış konuşmasını Mustafa Kemal Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Ahmet Mustafa Erdoğan yaptı. Erdoğan, katılımcılara “hoş geldiniz” diyerek sözlerine başladı. Kurultayın hazırlık sürecinden bahseden Erdoğan, Ziya Gökalp’in “Turan” şiirinden iki dize okudu ve Türk birliğinin hayal olmadığını vurguladı. Kurultayın teması kapsamında Hatay’ın Suriye Türklüğü için önemli bir yer olduğunu ifade eden Erdoğan, Irak ve Suriye Türkmenlerinin meselelerinden bahsetti.
TDBP’DEN MAKEDONYA TÜRKLÜĞÜNE EĞİTİM YARDIMI
Erdoğan’ın ardından kürsüye konuşmalarını yapmak üzere Türk Dünyası Birlik Platformu Genel Koordinatörü Halit Gökalp Küçük geldi. Küçük, Platform adına yapılan çalışmalardan bahsetti. Geçtiğimiz dönem “Yesevi Yolunda” başlığıyla belirlenen projeler kapsamında yapılan faaliyetleri anlatan Küçük, Makedonya’daki Türklere yapılan eğitim yardımı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Programın resim ve videolarını paylaşan Küçük, bu çalışmaların devam etmesi gerektiğini vurguladı ve teşekkür etti. Ardından kürsüye TDBP Genel Sekreteri Ahmet Alkan gelerek kurultay teması ve platform hakkında açıklamalarda bulundu. Ahmet Alkan, Ortadoğu’daki Türk varlığının sosyolojik tahlillerini yaptıktan sonra, “Binlerce Türkmen saldırıya uğrarken, katledilirken hiçbir şey yokmuş gibi davrananları ne tarih ne de büyük Türk milleti affetmeyecektir.” dedi. Alkan ayrıca, platformun kuruluşundan bugüne yaptığı çalışmaları ve amaçlarını özetleyerek, bir yenilenmenin ve kan değişimin şart olduğunu vurguladı.
“SURİYE KRİZİNE KADAR SURİYE TÜRKMENLERİNİN VARLIĞI BİLİNMİYORDU”
Konuşmaların ardından “Türkmeneli Paneli”ne geçildi. Panelin oturum başkanlığını Türk Ocakları Hatay Şubesi Başkanı Doç. Dr. Murat Tiryakioğlu yaptı. Konuşmacılar ise Suriye Türkmeni eğitimci İsmet Bozoğlan ve Kerkük Türkmenlerinden Zemir Kerkükoğlu oldu. Oturum Başkanı Tiryakioğlu, Türkmeneli kavramının Irak ve Suriye Türklerinin yaşadığı coğrafya olduğunu vurgulayarak sözlerine başladı. Özellikle Suriye Türkmenlerinin varlığının Suriye krizi çıkana kadar pek bilinmediğini söyleyen Tiryakioğlu, Türkmen meselesi hakkında genel değerlendirmelerde bulundu. Ardından sözü İsmet Bozoğlan’a bıraktı. Bozoğlan, sözlerine kendi yaşamından ve Suriye’den Türkiye’ye geliş sürecinden bahsederek başladı. Konuşmasına daha çok Suriyeli Türkmenler üzerinde yaptığı araştırmalardan ve dinlediği anekdotlardan örnekler vererek devam eden Bozoğlan, Suriye Türkmen Meclisi’nin kuruluşundaki sorunları ve önemini anlattı. Suriye Türkmenlerinin 1952 yılına kadar Suriye’de hiçbir talep sunamadıklarını ifade eden konuşmacı, 1952’de ilk olarak eğitim hakkı talebinin Esad yönetimine iletildiğini belirtti. İktisadi hayatın hiçbir alanında Türkmenlere desteğin olmadığını belirten konuşmacı, Türkiye’nin Türkiye’ye gelen Türkmenlere yönelik politikalarında eksikler olduğunu da söyledi. Eğitimde Suriye müfredatının uygulanmasının yanlış olduğunu Türkmenlere Türklük bilincinin aşılanması gerektiğini ifade etti. Suriye’de ciddi bir asimilasyon politikasının yürütüldüğünü ve Araplaştırma siyasetinin Türkmenler üzerinde ciddi etkiler bıraktığını söyleyen Bozoğlan, Suriye’de şimdi de başka devletçiklerin kurulma projelerinin olduğunu buna karşı önlem alınması gerektiğini, gerekirse bir Türkmeneli devletinin kurulması gerektiğini söyledi.
“1980’LERDE SADDAM MAHKEMELERİNDE ÇANKAYA MARŞLARI SÖYLENMİŞTİ”
Bozoğlan’ın arından sözü Zemir Kerkükoğlu aldı. Kerkükoğlu da Kerkük’te yaşadığı yılları ve Türkiye’ye geliş sürecini anlatarak sözlerine başladı. Irak’taki Türkmen varlığı hakkında bilgiler veren Kerkükoğlu, Irak Türkmenlerinin kendisini Suriye Türkmenlerine göre daha çok ifade edebildiğini vurgulayarak bunun bir şans olduğunu söyledi. Suriye Türkmenlerinin de daha etkili olmak için desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı. Irak Türkmenlerinde milliyetçilik şuurunun yüksek olduğunu söyleyen Kerkükoğlu, 1980’li yıllarda Saddam’ın mahkemelerinde Türkçülüğün savunulduğunu, Çankaya Marşı’nın Irak sokaklarında söylendiğini vurguladı. Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi’nin Irak’ta çok büyük ve önemli bir mücadele verdiğini söyleyen Kerkükoğlu, Salihi’nin büyük bir lider olduğunu ifade etti. Irak’taki Türkmenlerin sorunlarından bahseden konuşmacı, sözde Irak Kürt yönetiminin Türk okullarını kapattığını, Türkçe eğitimi engellediğini söyledi. Türkiye ile Türkmen bölgesi arasında Kürt bölgesi olduğunu burada Barzani ve Talabani’nin yanı sıra PKK’nın da var olduğunu söyleyen Kerkükoğlu, Türkmenler arasında da birlik olmadığını vurguladı. Ancak Irak Türkmen Cephesi’nin bu parçalanmışlığı yavaş yavaş çözdüğünü ver birliği sağladığını söyledi.
IRAK VE SURİYE TÜRKLÜĞÜ ÖĞRENCİ PANELİ YAPILDI
Panelin ardından soru cevap kısmına geçildi. Daha sonra Platform üyesi gençlerden oluşan gençlik paneli yapıldı. “Irak ve Suriye Türklüğü” konulu gençlik panelinin oturum başkanlığını Gökkubbe Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Emre Kartal yaptı. Konuşmacılar ise Konya Selçuk Üniversitesi Türkçe Fikir Topluluğu’ndan Batuhan Dağ “Türkiye’nin Türkmen Politikaları” başlıklı bildiriyi, Akdeniz Üniversitesi Avrasya Araştırmaları Topluluğu’ndan Gülsüm Bostan “Krallık Sonrası Türkiye-Irak İlişkileri ve Türkmenler” başlıklı bildiriyi, Mustafa Kemal Üniversitesi Türk Strateji ve Jeopolitik Araştırmaları Topluluğu’ndan Mehmet Kaplan “Suriye Türkleri” başlıklı bildiriyi sundular.
TÜRK DÜNYASI BİRLİK PLATFORMU’NDA BAYRAK DEĞİŞİMİ
Panelin ardından Türk Dünyası Birlik Platformu 5. Genel Kurulu’na geçildi. Genel Kurul divan başkanlığına Emre Kartal, divan üyeliklerine ise Ahmet Şimşek ve Serdar Bayındır seçildiler. Yapılan konuşmaların ardından gelen gündem tekliflerini değerlendiren divan kurulu, seçim yapılmasına karar verdi. Katılımcıların büyük çoğunluğunun teklifiyle verilen tek listelik aday yönetim kurulu oylamaya sunuldu ve oy birliğiyle kabul edildi. Yapılan oylamanın sonucunda Akdeniz Üniversitesi Avrasya Araştırmaları Topluluğu’ndan Mustafa Koçyegit Genel Sekreterliğe, Bilkent Üniversitesi Milliyetçi Düşünce Topluluğu’ndan Vasıf İnanç Duygulu Genel Koordinatörlüğe seçildi. Ayrıca 23 kişilik yönetim kurulu da göreve başladı. Seçimin ardından Türk bayrağı ile devir teslim töreni yapıldı.
Kurultayın üçüncü gününde katılımcı topluluklar tek tek kürsüye gelerek kendilerini tanıttılar ve topluluklarının faaliyetlerinden bahsettiler. Ardından Platform’un yapacağı faaliyetler ve projeler tartışıldı. Katılım belgelerinin dağıtımının ardından kurultay sona erdi.
5. TÜRK DÜNYASI BİRLİK KURULTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ
Türk Dünyası Birlik Platformu tarafından düzenlenen 5. Türk Dünyası Birlik Kurultayı bu yıl 12-13-14 Mayıs 2017 tarihlerinde Mustafa Kemal Üniversitesi Öğrenci Konseyi, Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu ve Türk Strateji ve Jeopolitik Araştırmalar Topluluğu ev sahipliğinde Hatay’da Mustafa Kemal Üniversitesinde gerçekleştirilmiştir.
Kurultay kapsamında yapılan konferans, panel, toplantı ve çalıştaylarda ortaya çıkan irade üzerine aşağıdaki maddelerde somutlaşan şu kararlar alınmıştır:
- Türk Dünyası Birlik Platformu (TDBP), Irak ve Suriye Türkmenlerinin yaşadığı beka sorunun ulaştığı seviyeyi göz önünde bulundurarak Türkiye Cumhuriyeti ve diğer bağımsız Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere bütün dünyayı bu duruma karşı duyarlı olmaya, uluslararası hukuk ve insan hakları doğrultusunda adaletli davranmaya çağırmaktadır.
- TDBP, Suriye Türklüğünün yaşadığı sorunların daha gür bir ses ile ifade edilmesi ve birlik içerisinde hareket edilebilmesi amacıyla Suriye Türklerini Suriye Türkmen Meclisi çatısı altında bütünleşmeye davet etmektedir.
- TDBP, Türkiye Cumhuriyeti’ne Türkmen kamplarında ikamet eden Türkmen sığınmacı çocuklara verilen eğitim programındaki aksaklıkları gidermesi için çağrıda bulunmaktadır.
- TDBP, Kerkük’ün statüsünün değiştirilmesi amacını taşıyan kararları ve Türk şehri Kerkük’e peşmergeler tarafından paçavralar asılması gibi eylemleri kabul edilemez olarak nitelendirmektedir.
- TDBP, başta Kerkük Türkleri olmak üzere bütün Irak Türklüğünü Erşat Salihi liderliğindeki Irak Türkmen Cephesi ile koordineli hareket etmeye davet etmektedir.
- TDBP, bağımsız 7 Türk devletini ilgili ve ilişkili konularda Suriye Türkmen Meclisi ve Irak Türkmen Cephesi’ni ikili ilişkilerinde yetkili muhatap olarak kabul etmeye ve uluslararası platformlarda desteklemeye davet etmektedir.
- TDBP, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Türk Dil Kurumunun öncülüğünde 2017 yılının “Türk Dili Yılı” olarak ilan edilmesi sebebiyle Türkçe’nin yerinde, doğru, güzel ve kurallarına uygun şekilde kullanımına yönelik etkinlikler gerçekleştirecektir.
- TDBP, Türkçe’nin mevcut durumu ve yabancı kelimelerin kanunlara aykırı bir şekilde kullanılması konuları hakkında rapor çalışmaları yapmaya ve bu raporları yetkili kurumlara iletmeye karar vermiştir.
- TDBP, bilim dili olarak Türkiye Türkçesi’nin Türk dünyasında ortak bir kullanıma erişmesi ve alfabe birliğinin tesis edilmesi için çağrıda bulunmaktadır.
- TDBP, Türk dünyasının bilge lideri merhum Alparslan Türkeş’in doğumunun 100. yılı ve Hakk’a yürüyüşünün 20. yılı olması sebebiyle 2017 yılı içerisinde Başbuğ Türkeş’in Türk Dünyası ufkunu kitlelere ulaştırmak gayesiyle çeşitli etkinlikler tertip edecektir.
- TDBP, Türk dünyası alanında akademik çalışmalara sevk etmek gayesiyle “Uluslararası Türk Dünyası Öğrenci Kongresi” düzenlemeye karar vermiştir.
- TDBP, 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında gerçekleşen Hocalı Soykırımı’nın hukukî nitelikteki delillerin konferans ve paneller vasıtasıyla aktarılmasını kararlaştırılmıştır.
- TDBP, Türk birliği fikrini benimsemiş şair, yazar ve devlet adamlarının hayatını, fikirlerini, eserlerini anlatmak ve abide şahsiyetleri anmak amacıyla programlar düzenleyecektir.
- TDBP, Türk millî kültürü içerisinde önemli bir değer olan Nevruz kutlamalarına öncülük edecektir.
- TDBP, Kıbrıs’ta yürütülen müzakerelerde olası bir toprak kaybına sebebiyet verilmemesi gerektiğini ifade etmekte ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tam bağımsızlığını desteklemektedir.
- TDBP, Batı Trakya Türklüğünün yaşadığı güncel problemlerin kamuoyuna taşınması amacıyla çalışmalar yürütecektir.
- TDBP, tarihi süreç içerisinde başta Sovyetler ve Rus Çarlıkları dönemlerinde üretilen suni millet isimleri ve suni etnik kökenlerin tespit edilmesi ve bunların bilimsel dayanaklarının ortaya koyulması için çalışmalar yapılması yoluyla Türk dünyası tarihi içerisinde mevcut olan birliği bozma amacı taşıyan fitnelerin engellenmesini hedeflemektedir.
- TDBP, Türk siyasî tarihi içerisindeki fikri ayrılıklardan doğan tartışmaların manipülasyona uğratılmasıyla ortaya çıkarılmış olan kutuplaşmaları reddetmektedir.
- TDBP ve üye topluluklar sahip olduğu Türk dünyası hassasiyetine bağlı kalmak suretiyle diğer STK’lar ile paydaş etkinlikler düzenlemeye karar vermiştir.
- TDBP üye toplulukları bulundukları üniversitelerde kişisel gelişim konulu çalışmalar ve sertifika programları yürütecektir.
- TDBP’nin süreli yayın hüviyetindeki resmî yayın organının mevcut baskı kalitesi korunarak kurumsallaştırılması karara bağlanmıştır.
- Bugüne değin TDBP Tanıtım ve Medya Sekretaryası tarafından yayımlanan Türk Dünyasında yaşanan gelişmelerin derlendiği e-bülten formatıyla aylık yayın yapan “Türk Dünyası Güncesi”, niteliği değişmeksizin TDBP Araştırma ve Strateji Geliştirme Sekretaryası editörlüğünde yayın hayatına devam edecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.