Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan Bakan Avcı, eğitim ile ilgili soruları cevapladı. Avcı, "4+4+4 sisteminde değişiklik yapılacağına ilişkin iddialar bulunuyor. Bu konuda çalışmanız var mı" sorusu üzerine, 4+4+4 düzenlemesinin oturduğunu belirterek, "Bununla ilgili herhangi değişiklik yapmayı hiçbir şekilde öngörmedik, söylemedik, konuşmadık, açıklamadık. Böyle bir şey yok. 4+4+4 başarıyla sürüyor. Yok '5 yıl olacak', yok '3 yıla inecek'filan, bu söylentilerin nereden çıktığını da bilmiyoruz" şeklinde konuştu.
Üniversiteye giriş sınavı
"Üniversiteye giriş sınavlarının yılda birden fazla yapılması çalışmalarına" ilişkin soru üzerine de Avcı, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun AKP iktidarından önce bazen 2-3 yılda bir toplandığını, Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde ise toplantıların her yıl düzenli yapıldığını anımsattı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında da bu toplantıların düzenli devam ettiğini vurgulayan Avcı, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunda 3 yıl önce TÜBİTAK'ın, YÖK'ün, ÖSYM'nin, Milli Eğitim Bakanlığının ve ihtiyaç duyulacak başka kuruluşların da katkılarıyla, "üniversiteye giriş sistemini daha rasyonel zemine oturtmak için çalışmalar yapılması" kararı alındığını hatırlattı. Bununla ilgili çalışmaların YÖK'te sürdüğünü ve başka ülkelerdeki uygulamaların araştırıldığını belirten Avcı, "Bunları söyledikten sonra, şöyle bir haber çok haksızlık olur, 'Üniversite sistemi sil baştan', 'Üniversiteye giriş yeniden değiştirildi.'Hayır. Ne tür iyileştirmeler yapılabilir, ne tür düzenlemelerle daha adil, daha
rasyonel bir yerleştirme sistemi kurulabilir, bununla ilgili araştırma, tartışmalar yapılıyor, yapılmalıdır da. Ama hiçbir öğrenci şu endişeye kapılmamalı, 'Şimdi lise son sınıftayım. Acaba önümüzdeki sene üniversiteye girişte bir değişiklik olur mu'Hayır. Hiçbir lise öğrencisi, üniversiteye girişte, tam da üniversiteye gireceği yıl bir sürprizle karşılaşacağı duygusuna kapılmamalı. Bunlar önceden dereceli olarak, öğrenciler, öğretmenler, veliler önceden bilgilendirilerek, 'Bak 2 sene sonra şöyle bir düzenleme yapılacak, ona göre tedbirimizi şimdiden alalım, okullar, veliler, öğrenciler olarak alalım.'Bunu söz gelimi söylüyorum. Sürpriz yok. Önceden bilgilendirilecek. Böylece hiçbir öğrenci 'Buna hazırlıklı değildim, bu da nereden çıktı'demez."
Dershane müracaatları
Bakan Avcı, "3 bin 460 dershaneden kaçının dönüşüm için başvurduğuna" ilişkin olarak, başvuruların geçen yıl 2 Haziran'da fazlar halinde başlatıldığını söyledi. İlk fazda 327, ikinci fazda 240, sonra da 182 ve 885 dershanenin müracaat ettiğini anlatan Avcı, ilk dört dönemde bin 634 dershanenin dönüşüm programına kabul edildiğini belirtti. Devam eden beşinci başvuru döneminde de, 375 dershanenin başvurduğunu dile getiren Avcı, "Böylece 30 Mart itibarıyla 2 bin 9 dershane dönüşüm programına müracaat etmiş. Bunların bin 836 tanesi dönüşüm programına kabul edilmiş" bilgisini paylaştı. Bakan Avcı, "yeni eğitim öğretim döneminde özel okul teşviği alacak öğrenci sayısı ve teşviğin miktarına" ilişkin soruya da desteğin geçen yıl 200 bin öğrenciye verildiğini, bu yıl da aşağı yukarı aynı ölçekte olacağı cevabını verdi.