4 gençten biri işsiz geziyor

4 gençten biri işsiz geziyor

4 gençten biri işsiz geziyor

İşsizlerin sayısı yüzde 4.4 artışla 1 milyon 179 bin kişiye ulaştı. Boşta gezen gençlerin oranı yüzde 24.9. İşsizlerin yüzde 25.4’ünü işten çıkarılanlar oluşturuyor

Ekonomik krizin pençesinde olduğumuzu açıklayan işsizlik rakamlarını Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıkladı. Geçen yıla göre işsizlerin sayısı yüzde 4.4 artarak 1 milyon 179 bin kişiye ulaştı.
TÜİK, işsizlerin sayısının mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 13.6’ya gerilediğini açıkladı. Mayıs ayında işsizlik oranının düşüş göstermesinin sebebi olarak yaz dönemine girilmesi ile birlikte turizm ve inşaat sektöründeki geçici canlanma yaşanmasının olduğu belirtiliyor.

Bir yıldır iş arayan var
Kentte işsizlik oranı yüzde 16.5 olurken, kırsalda ise yüzde 7.8 olduğu belirlendi. Mayıs döneminde istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 387 bin kişi azalarak 21 milyon 455 bin kişiye düşerken, genç işsizlik oranı ise yüzde 24.9 oldu.
İşsizlerin yüzde 26.1’inin bir yıl ve daha uzun süredir iş aradığı görüldü. İşsizlerin yüzde 31.4’ü eş-dost vasıtasıyla iş aradığı belirlendi. İşsizlerin yüzde 90.1’ine denk gelen 3 milyon 47 bin kişinin ise daha önce bir işte çalıştığı tespit edildi. Daha önce bir işte çalışmış olan işsizlerin yüzde 47.4’ü hizmetler, yüzde 25.7’si sanayi, yüzde 16.8’i inşaat, yüzde 7.6’sı tarım sektöründe çalıştığı görülerken, yüzde 2.5’i ise 8 yıldan önce işinden ayrıldı.
İşsizliğin yüzde 25.1’i çalıştığı iş geçici olup işi sona erenler, yüzde 25.4’ünü işten çıkarılanlar, yüzde 14.2’sini kendi isteğiyle işten ayrılanlar, yüzde 9.8’ini işyerini kapatan-iflas edenler, yüzde 7.2’sini ev işleriyle meşgul olanlar, yüzde 8.2’sini öğrenimine devam eden veya yeni mezun olanlar, yüzde 10.1’ini diğer nedenler oluşturdu.
Bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı, önceki yılın aynı dönemine göre 0.6 puanlık artışla yüzde 44.6 olarak gerçekleşti.

Aklı başına geç geldi
İş-Kur projeleri hayata geçiyor
Türkiye İş Kurumu (İş-Kur), istihdam paketi kapsamında tedbirlerini yaygınlaştırmaya başladı. Kurum, ulusal ve uluslararası kaynaklarla geliştirdiği bu projelerle işsizlik sorununun çözümüne katkı sağlamayı ve krizi fırsata çevirerek, yeni iş olanakları yaratmayı amaçlıyor. Projeleri hayata
geçirmek için Türkiye genelinde 81 ilde  uygulama sürecini devam ettiren kurum, iş gücüne meslek edindirme ve mesleğini geliştirme ile kendi işini kurma programlarını sürdürüyor. Uluslararası kaynakların kullanıldığı projelerde, hibeler, katılım öncesi mali yardımlar ve fonlardan yararlanılıyor.