ANKA’nın haberine göre; TEİS, 8 Eylül 2021''de SGK tarafından yayınlanan bir tebliğ ile 34 kalem ilacın geri ödeme kapsamından çıkarılmasına karşı açtıkları davada Danıştay''ın yürütmeyi durdurma kararını verdiğini duyurdu.
TEİS tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada şunlar vurgulandı:
“1.5 SENEDİR VATANDAŞLAR ÖDÜYOR”
Sosyal Güvenlik Kurumu, 8 Eylül 2021 tarihinde Sağlık Uygulama Tebliği değişikliği yaparak ve Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyon Kararı ile 34 adet ilacı ödeme kapsamından çıkarmıştı. Geri ödeme listesinden çıkarılan ilaçlar arasında romatizmal ağrı kesici spreyler, diş eti için jel ve bebeklerin diş çıkartırken kullandıkları pomatlar ve pandemi sırasında çok gerekli olan antiseptik ağız ve boğaz spreyleri yer almakta olup, yüksek ücretli olmayan lakin vatandaş tarafından çokça kullanılan bu ilaçlar nerede ise 1,5 senedir SGK tarafından ödenmediği için vatandaş ücretini ödeyerek ulaşmaktaydı.
DANIŞTAY YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERDİ
Ayrıca komisyon kararı ile SGK, eklem ve kas ağrısı tedavisinde ağrı kesici ve iltihap dağıtıcı olarak kullanılan jel, krem ve pomat şeklindeki bütün ilaçların, lokal olarak kullanılan iltihap giderici gargaraların ve de ağız dişeti dokularının akut ve kronik ağrılı iltihaplarında kullanılan topikal ilaçların tümünün eşdeğer sayılarak hem aynı kategoriye alınmasını hem de sadece bir kutu ödenmesini, hiçbir şekilde bir kutudan fazla ödenmeyeceğini Resmi Gazete''de yayınlayarak kısıtlama getirmişti.
TEİS olarak, eczacıların ilaç hizmetini zorlaştıran, vatandaşın ilaç için ücret vermesi istenen bu durum için Danıştay 10. Daire''de dava açtık. İsteğimizi haklı bulan Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı vererek Sosyal Güvenlik Kurumu''ndan söz konusu ilaçların tekrar geri ödeme listesine alınmasını istemiştir.
“SAĞLIKTAN TASARRUF EDİLMEZ”
TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan Saydan söz konusu kararı şu şekilde yorumladı:
SGK, bazen bir finans kurumu olduğunu unutuyor ve sağlık otoritesi gibi karar veriyor. Yine 2021 yılında verdiği bir kararla 34 ilacı ödeme listesinden çıkarmıştı. Bu listenin içinde kas gevşetici kremler, ağrı kesici ve iltihap giderici spreyler, vatandaşların pandemi döneminde en çok kullandığı ağız ve boğaz spreyleri, bebeklerin diş çıkartırken ağrılarında kullanılan diş jelleri gibi birçok kalem ilaç bulunuyordu. Zaten alım gücü düşük olan vatandaşı zorlayan bir uygulama olmuştu.
Ancak Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı alarak SGK’ya, geri ödemeden çıkardığı 34 ilacı geri ödeme kapsamına almasını söyledi. Danıştay, verdiği kararla vatandaşın ve eczacının imdadına yetişerek bu sorunu çözmüş oldu. TEİS olarak, sağlık harcamalarının bir gider kalemi olmadığını, halk sağlığına yapılan bir yatırım olduğunu, bu çerçevede de ilaç harcamalarında tasarrufun geri ödeme listelerinden ilaçların çıkarılmasıyla olmayacağını ve bu yaklaşımdan vazgeçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Unutmayalım ki her şeyden tasarruf edilir, ama sağlıktan tasarruf edilmez.