Astronomların, 30 yıl süren araştırmanın ardından evrene dağılmış, tespit edilmesi güç ve Big Bang’den (Büyük Patlama) kaldığı düşünülen “kayıp maddeyi” sonunda bulduğuna dair yeni bir araştırma yayımlandı.
Çarşamba günü Nature isimli bilimsel yayında yayımlanan çalışmanın yazarlarından, Curtin Üniversitesi’nde doktor araştırma görevlisi Jean-Pierre Macquart, “Big Bang’e dair yapılan ölçümlerden Evren’in başlangıcında ne kadar madde olduğunu biliyoruz. Fakat mevcut evrene baktığımızda, olması gerekenin kalan yarısını bulamıyorduk. Bu bir miktar kafa karıştırıcıydı” ifadelerini kullandı.
The Register'ın haberinde Macquart'ın, karanlık maddeye ya da karanlık enerjiye atıfta bulunmadığı belirtildi. Bunun yerine araştırmanın, bilinen proton ve nötronlardan oluşmuş baryonik maddeyle ilgilendiği ifade edildi.
Bilim insanları her ne kadar daha önce tespit edemeseler de bu maddenin galaksiler ve yıldızlar arasında uzun zamandır olması gerektiğini düşünüyordu. Bahsi geçen maddenin uzay boşluğunda çok az bulunmasının onun tespit edilmesini fazlasıyla zor hale getirdiği ifade edildi.
Fakat bilim insanlarının, birkaç milisaniye boyunca yayılan güçlü radyo dalgaları olan radyo patlamalarını inceleyerek kayıp maddenin bir kısmını tespit etmeyi başardığı aktarıldı.
Her bir patlamanın görüş hattını takip eden bilim insanlarının elektron yoğunluğunu belirleyebildiği ve elektromanyetik dalgayla iyonlaşan her baryonu sayabildiği belirtildi.
Macquart, “Hızlı radyo patlamalarından gelen ışınım, tıpkı güneş ışığının renklerinin prizmada ayrıldığını gördüğünüz şekilde kayıp madde tarafından yayılır” ifadelerini kullandı.
Evrenin yoğunluğunu belirlemek için yeterince hızlı radyo patlaması mesafelerini ölçebildik. Kayıp maddeyi bulmak için sadece 6 tanesine ihtiyacımız vardı.
Araştırmacıların tespit ettiği kayıp maddenin yoğunluğunun küçük olduğu, “ortalama bir ofis büyüklüğündeki bir odada yaklaşık bir veya iki atoma” eşit olduğu ifade edildi.
Ölçümün araştırmacılara, kayıp maddenin evrendeki miktarını tahmin etmeye olanak sağladığı belirtildi.
Hızlı radyo patlamaları, Avustralya’da bulunan ve en hızlı radyo teleskoplarından biri olan ASKAP’ın kullanılmasıyla gözlendi.
Araştırmanın yazarlarından ve Swinburne Teknoloji Üniversitesi’nde doktor araştırma görevlisi Ryan Shannon, “ASKA, dolunayın yaklaşık 60 katı kadar geniş bir görüş alanına sahip ve yüksek çözünürlükte görüntü verebiliyor” dedi.
Bu, 200 metre uzakta tutulan bir insan saçı boyutundaki hızlı radyo patlamalarının yerini belirlemeyi sağlayacak bir hassasiyete imkan veriyor.