NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu, 13,2 milyar yıl öncesine ait olan ve daha önce hiç gözlemlenmemiş 3 bin yeni galaksi (yıldız kümesi) görüntüledi. Bir galaksinin içinde 10 milyon ila 100 trilyon arasında yıldız bulunabiliyor.
Amerikan Astronomi Topluluğu'nun Washington'da dün düzenlediği konferansta verilen bilgilere göre, fotoğraflar Büyük Patlama (Big Bang)’den sadece 500 milyon yıl sonraki bir evreni gözler önüne seriyor. Bu dönemde bebek galaksilerin büyük bölümünün hacminin, bizim galaksimiz Samanyolu'nun yüzde biri kadar olduğu sanılıyor.
Yeni gözlemler, 23 yıllık emektar Hubble uzay teleskopunun evrenin karanlık köşelerini 20 kat daha net bir şekilde görebilme kapasitesini artıran fiziksel düzenlemeler ile elde edildi. Konferansta konuşan Hubble astronomu Jennifer Lotz, “Bunu kozmik bir şafak olarak nitelemek istiyorum. Bugünden farklı olarak, yıldız oluşumlarının hızla arttığı bir dönemi görüntüledik. Herşey küme ve yığınlardan oluşmuş bir şekildeydi ve farklıydı” dedi.
California Üniversitesi’nden Garth Illingworth ise, “Büyük Patlama’dan sadece 500 milyon yıl sonrasına gittiğinizi ve gökyüzüne baktığınızı düşünün. Galaksiler birbirlerine daha yakın ve daha küçük. Mavi ışık yayıyorlar ve her yerdeler. Birçok element henüz yoktu, gezegenler yoktu. Muhtemelen şu an Samanyolu’ndaki hiçbir şeye benzemiyorlardı” diye konuştu.
Hubble’ın elde ettiği fotoğraflarda yaklaşık 3 bin çok eski galaksi yer alıyor. Bunların büyük çoğunluğu Samanyolu’ndan bin kat daha küçük durumda. Büyüklüğüne göre bir galaksinin içinde 10 milyon ila 100 trilyon arasında yıldız bulunabiliyor. Yıldızlardan yayılan ışık, bir yıl içerisinde 9,6 trilyon kilometre yol kat ediyor. Bu da, ışığı tespit eden teleskopun aslında milyonlarca ya da milyarlarca yıl geçmişi görüntülediği anlamına geliyor. Elde edilen verilerin, evrenin gelişimini inceleyen bilim insanları için bir kilometre taşı niteliğinde olduğu belirtiliyor.