Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında Oxford, MIT ve Cambridge’nin ardından dördüncü sırada yer alan ve ABD’nin en iyi ikinci üniversitesi olan Stanford Üniversitesi yeni tip korona virüs (Covid-19) çalışmalarında hile yapmakla suçlanıyor.
İddiaya göre, Stanford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, kendi politik inançları nedeniyle, geçen ay yaptıkları ve Covid-19 ile antikor üretimi arasındaki ilişkiyi inceledikleri bir çalışmada, yeni tip korona virüsün düşünülenden daha yaygın ancak daha az ölümcül olduğu imajını yaratmak için kullandıkları ölçeği yanlış bildirdi.
Söz konusu araştırmada, Santa Clara İlçesi sakinlerinin yüzde 2,5 ile 5,2'lik bir kısmının antikorlar için pozitif test edildiği belirtildi. Buna göre, ilçedeki enfekte olmuş ABD’lilerin sayısı resmi rakamlardan 50 ile 80 kat daha fazla olması gerekiyordu.
BİRKAÇ HATA TESPİT EDİLDİ
Ancak, bilimsel hakem heyeti çalışmada hesapların yapılış şekli açıklanmadığı ve yöntemde birkaç hatayı tespit ettikleri için araştırmayı değerlendiremedi.
Yeniden gözden geçirilen araştırmanın ikinci versiyonunda ise, Santa Clara sakinlerinin yüzde 2,8'inin virüse yakalandığı ancak hasta olup olmadıklarının bilinmediği belirtildi. Bu rakam ise, 1 Nisan itibariyle bölgede tespit edilen 956 onaylı vakanın 54 katından fazlasına denk geliyor.
3 AKADEMİSYEN HAKKINDA SORUŞTURMA
İkinci araştırmanın sonuçlarında da tutarlılık saptanamamasının ardından Stanford Üniversitesi virüsün daha yaygın ama inandığından daha az ölümcül görünmesi için politik motivasyonlara araştırma yöntemlerini geçersiz kıldıkları ve sonuçları değiştirdikleri gerekçesiyle çalışmayı gerçekleştiren akademisyenler Doktor Jayanta Bhattacharya (solda), John Ioannidis (ortada) ve Eran Bendavid’e (sağda) soruşturma açtığını duyurdu.