Beyoğlu Belediyesi’nde 2020-2024 stratejik planında Beyoğlu Yurttaş Meclisi’nin talepleri görmezden gelinerek deprem hazırlığına ilişkin bütçe ayrılmaması dikkat çekti. Buna karşın belediye meclisi tarafından oy çokluğuyla onaylanan planda Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın gezi programları, ziyaretçilere verilecek hediyeler, özel gün ve haftalar için ayrılan bütçe yaklaşık 27 milyon lirayı buldu.
Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, Beyoğlu Belediyesi 2020-2024 yılları arasını kapsayan Stratejik Planı ve 2020 bütçesine hazırlayarak ilçe meclisine sundu. İstanbul’un göz bebeği Beyoğlu’na ilişkin plan çok sayıda eleştiri aldı. Planda belediye başkanının “başta Beyoğlu sakinleri olmak üzere, yurtiçi ve yurtdışındaki muhataplarıyla programlı bir şekilde buluşturulma”sına 26 milyon 806 bin lira ayrıldı.
Bu bütçede önümüzdeki 5 yıl içindeki halk buluşmaları, ziyaretçilere verilecek hediyeler, basın toplantıları, belediye başkanının özel gün ve hafta programları gibi kalemler yer aldı.
‘KATILIMCI DEĞİL’
Planın geneli incelendiğinde Beyoğlu Yurttaş Meclisi’nin taleplerinin görmezden gelindiği ve depreme hazırlık sürecine ilişkin çalışmaların yer almadığı görüldü. Beyoğlu Yurttaş Meclisi’nin yaptığı çalışmada plan hazırlık sürecinin katılımcı olmadığı belirtilerek “Beyoğlu Belediyesi 2020-2024 Stratejik Planı’nı hazırlarken ne yazık ki gerçek anlamda katılımcı bir yöntem izlememiş, kentin imar, çevre düzenlemesi, kültürel ve sosyal hayatına ilişkin öneriler geliştirecek, kendi alanlarında çalışmaları ve raporları bulunan etkili STK ve odalarla açık görüşmeler yapılmamış, bir bölümünün hiç görüşü alınmamıştır. Ayrıca, mahalle toplantıları yapılmamış, sadece yapılan anket çalışması ile yetinilmiştir” denildi.
‘VATANDAŞIN TALEBİ DEPREM’
Plana dair önerilerin de yer aldığı çalışmada stratejik planda yer alan kentsel dönüşüm hedeflerine ilişkin “‘Bakanlar kurulu kararı ile kentsel dönüşüm/yenileme alanı ilan edilen bölgelerde inşaat uygulamalarını tamamlamak’ hedefi güncel ekonomik koşullar ve bugüne kadar yerinden etmeye neden olan kentsel dönüşüm uygulamaları dikkate alınarak yeniden düşünülmelidir” ifadeleri kullanıldı. Çalışmada depreme hazırlık sürecine ilişkin talepler şöyle sıralandı:
“ -Afetlere ve özellikle depreme hazırlık konusunu sürekli gündemde tutmak ve gerekli hazırlıkları bir an evvel gerçekleştirmek.
-Deprem ve afetlere hazırlık konusunda bütün mahalleleri ve yurttaşları kapsayacak bir eğitim seferberliği yapmak; bu konuda AFAD ve İBB ile eşgüdümlü bir çalışma geliştirerek, mahalle afet gönüllülüğü etrafında bir organizasyon oluşturmak.
-Yurttaşların sürekli eğitim alabilecekleri ve tatbikat yapabilecekleri, yeterli alana sahip bir afet bilinçlendirme ve eğitim parkı yapmak.
-Toplanma alanları bahsinde konunun öneminin farkında olarak ciddi çalışmalar yapmak, boş alanları mümkün olduğunca değerlendirmek.”
BAŞKANDAN AÇIKLAMA
Stratejik planın mecliste oylaması sırasında söz alan CHP Meclis Grup Başkanvekili Süleyman Solmaz yakın zamanda yaşanan depreme rağmen afet konusunda bir çalışmanın stratejik planda yer almamasını eleştirdi. Solmaz bu taleplerin stratejik plana girmesi ve bütçe ayrılması gerektiğini ifade etti. Solmaz’ın ardından konuşan Haydar Ali Yıldız deprem konusunda bir afet masası kurduklarını ve AFAD ile birlikte bir okulda eğitime başladıklarını söyledi. Ancak stratejik planda depreme ilişkin çalışmaların yer almamasına yönelik eleştirilere cevap vermedi. Kürsü konuşmalarının ardından Stratejik Plan ve 2020 Bütçesi CHP’li meclis üyelerinin “ret” oyuna karşın AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.