DHA''nın haberine göre, Dünya''yı alarma geçiren kontrolden çıkan Çin''in yörüngedeki Long March 5B roketinin ilk görüntüsü gökbilimciler tarafından yayınlandı. Gökbilimci Gianluca Masi, Dünya''dan 700 km uzakta olan roketin görüntüsünü ''Elena'' robotik teleskopuyla görüntülemeyi başardı.
Gianluca Masi, “Gökyüzü inanılmaz derecede parlaktı. Bu koşullar görüntülemeyi oldukça zor bir hale getirdi. Fakat robotik teleskopumuz sayesinde roketi görüntülemek başarılı oldu. Bu robotik tesisimizin gökyüzündeki nesneleri izleme konusundaki inanılmaz yeteneklerini gösteren bir olay” diye konuştu.
8-10 MAYIS''TA YERYÜZÜNE DÜŞECEK
Çin''in uzay istasyonunun ana modülünü taşıyan Long March 5B roketi 29 Nisan''da Hainan adasından başarıyla kalkış yapmış, uzayda roket modülden ayrılarak kontrolden çıkmıştı. Saatte 27 bin 600 kilometre hızla Dünya''nın etrafından dönen roketin atmosferden geçerek hafta sonu Dünya’ya düşeceği tahmin ediliyor. Roketin 8-10 Mayıs arasında yeryüzüne düşmesinin beklendiği açıklandı.
UZAY BİLİMCİ UYARDI
Harvard Üniversitesi’nde Astrofizik Merkezi''nde araştırma yürüten uzay bilimci Jonathan McDowell, roket parçalarının kuzey ve güney yarımkürede 41. enlemler arasına düşebileceğini söyledi. Bu, Kuzey Yarımküre''de ABD New York''tan İspanya''nın başkenti Madrid''e, Türkiye''nin en büyük şehri İstanbul''dan Çin''in başkenti Pekin''e kadar bir hat anlamına geliyor.