2024 Nobel Tıp Ödülü'nün sahibi belli oldu

2024 Nobel Tıp Ödülü'nün sahibi belli oldu

2024 Nobel Tıp Ödülü'ne, mikroRNA üzerine yaptıkları araştırmalardan dolayı ABD'li biyologlar Victor Ambros ve Gary Ruvkun layık görüldü.

2024 Nobel Tıp Ödülü'ne, mikroRNA üzerine yaptıkları araştırmalardan dolayı ABD'li biyologlar Victor Ambros ve Gary Ruvkun layık görüldü.

GARY BRUCE RUVKUN KİMDİR?

Gary Bruce Ruvkun Nobel Tıp Ödülünü kazanan isimlerden biridir. Gary Bruce Ruvkun Mart 1952 yılında ABD'nin California şehrinde doğdu. Massachusetts Genel Hastanesi'nde görevli Amerikalı moleküler biyolog ve Boston'daki Harvard Tıp Fakültesi'nde genetik profesörü olarak görev yapıyor. Ruvkun'un bilim dünyasında çığır açan keşfi çok gündeme gelmişti. Victor Ambros tarafından keşfedilen ilk mikroRNA (miRNA) olan lin -4'ün , bu hedeflere kusurlu baz eşleşmesi yoluyla hedef haberci RNA'ların çevirisini düzenlediği mekanizmayı keşfetti ve ikinci miRNA olan let-7'yi keşfetti ve bunun insanlar da dahil olmak üzere hayvan filogenisi boyunca korunduğunu duyurdu.

Bu miRNA keşifleri, benzeri görülmemiş küçük bir boyutta RNA düzenlemesinin yeni bir dünyasını ve bu düzenlemenin mekanizmasını ortaya çıkardı. Ruvkun ayrıca yaşlanma ve metabolizmanın düzenlenmesinde insülin benzeri sinyallemenin birçok özelliğini bulmuştu. 2019'da Amerikan Felsefe Derneği Üyesi seçilmişti.

VİCTOR AMBROS KİMDİR?

Victor R. Ambros 1953 Hanover, New Hampshire kentinde doğdu. Bilinen ilk mikroRNA'yı (miRNA ) keşfeden Amerikalı bir gelişim biyoloğu olarak biliniyor. Massachusetts, Worcester'daki Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde profesör olarak görev yapıyor.

1979'da Nobel ödüllü David Baltimore'un gözetiminde Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde doktora derecesini bitirdi. Ambros, geleceğin Nobel ödüllü H. Robert Horvitz'in laboratuvarında ilk doktora sonrası araştırmacı olarak MIT'deki araştırmalarını sürdürdü. 1984'te Harvard Üniversitesi'nde öğretim üyesi oldu ve 1992'de Dartmouth Koleji'ne geldi. Ambros, 2008'de Massachusetts Tıp Fakültesi'ndeki öğretim kadrosuna katıldı ve şu anda eski Dartmouth öğrencisi Howard Scott Silverman katkısı ile Moleküler Tıp programında Silverman Doğa Bilimleri Profesörü unvanını almıştı.