2020 en kötü yıldı derken bir daha düşünün. Beterin beteri var. 536 yılı insanlık tarihi için neden en karanlık yıldı

2020 en kötü yıldı derken bir daha düşünün. Beterin beteri var. 536 yılı insanlık tarihi için neden en karanlık yıldı

Geride bıraktığımız 2020 yılının en zor yıl olduğunu düşünüyorsanız, bir kez daha düşünün. Çünkü dünya tarihinde yaşadığımız dönemden çok daha kötü zamanlar bulunuyor. Harvard Üniversitesi'nden Orta Çağ tarihçisi ve arkeolog Michael McCormick'e göre M.S. 536 dünyada yaşamak için en kötüsü olabilir.

Korona virüs salgını nedeniyle 2020 artık kimsenin unutamayacağı bir yıl oldu. Fakat Harvard Üniversitesi'nden Orta Çağ tarihçisi ve arkeolog Michael McCormick'e göre, M.S. 536 dünyada yaşamak için en kötü yıllardan biri ve hatta en kötüsü olabilir.

DÜNYA AYLARCA KARANLIKTA KALDI
McCormick, Science dergisine yazdığı makalede, 536 yılında Avrupa, Orta Doğu ve Asya'nın bir bölümünü gizemli bir sis perdesinin kapladığını ve tam 18 ay boyunca hem gece hem de gündüz dünyanın karanlıkta kaldığını yazdı. 536 yılının yazında, hava sıcaklıkları 1,5 ile 2,5 derece düştü ve böylece son 2300 yılının en soğuk 10 yılı başladı.

yanardag-patlamasi-jpg.webp
Şili'de Calbuco yanardağının patlaması - Nisan 2015

YAZ AYLARINDA KAR YAĞDI, İNSANLAR AÇLIKTAN ÖLDÜ
Çin'e yaz aylarında kar yağdı, ekinler dondu ve insanlar açlıktan öldü. İrlanda'da resmi belgelere göre, "536 ile 539 yılları arasında yiyecek ekmek bulunamadı."

Beş yıl sonra, 541 yılında ise o dönem Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu'na ait olan, Mısır'ın güneydoğusunda Nil Nehri'nin en doğu ağzında yer alan liman kenti Pelusium'da hıyarcıklı veba (bubonik veba) salgını baş gösterdi.

McCormick'e göre, bugünkü adıyla Justinianus Veba Salgını'nda hastalık çok hızlı bir şekilde yayıldı ve Doğu Roma İmparatorluğu'nun nüfusunun üçte birini ortadan kaldırarak, çöküş sürecine de ivme kazandırdı.

NEDENİ YILLAR SONRA ORTAYA ÇIKTI
Tarihçiler uzun yıllardır, altıncı yüzyılın ortalarında çok uzun süren, dünyanın günışığından mahrum kaldığı karanlık bir dönem yaşandığını biliyorlardı. Ancak bu gizemli sis perdesinin nereden geldiği ise bilinmezliğini koruyordu.

Ancak, Harvard Üniversitesi İnsan Tarihi Bilimi için Girişim grubundan araştırmacılar, İsviçre'de yer alan bir buzuldan alınan aşırı bir buz parçası üzerinde aşırı hassas bir inceleme yürüttü ve bu karanlık döneme dair yeni bir açıklama getirdi.

felaket-536.jpg

VOLKANİK PATLAMA DÜNYAYI DEĞİŞTİRDİ
536 yılının baharında oluştuğu bilinen buz parçasında, iki adet mikroskobik volkanik cam parçacığı bulundu. Bu da İzlanda veya Kuzey Amerika'da meydana gelen büyük bir volkanik patlamanın küllerinin kuzey yarıküreye yayıldığı tezini gündeme getirdi.

Araştırmacılar, volkanik sisin, soğuk hava dalgasıyla birlikte rüzgarlarla önce Avrupa'ya ardından da Asya'ya taşındığını düşünüyor.

Daha sonra 540 ve 547 yıllarında da birer büyük volkanik patlama daha yaşandı. Üst üste yaşanan volkanik patlamalarla ve aynı dönemde baş gösteren veba salgını, Avrupa'yı ekonomik durgunluğa soktu ve bu dönem 640 yılına kadar yaklaşık 100 yıl devam etti.

 

İlgili Haberler