20 bin lira bütçeyle rüzgar türbini

20 bin lira bütçeyle rüzgar türbini

Adıyaman Üniversitesinde yerli malzemelerle geliştirilen rüzgar türbini ile 2 kilovat saatlik elektrik üretildi.

Üniversitenin Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hacı Soğukpınar, tasarladığı 10 metre kule yüksekliğine, 5 metre kanat çapına sahip rüzgar türbinini Altınşehir Kampüsü'nde kurarak elektrik üretmeyi başardı.

Türbinin tanıtımı için düzenlenen programda konuşan Soğukpınar, türbinin parçalarını Adıyaman'da üretilen yerli malzemelerden sağladığını söyledi.

Mütevazi bütçeyle rüzgar türbini yapılacağını göstermek için böyle bir projeye başladığını belirten Soğukpınar, "Yerli sanayinin imkanlarıyla alüminyum malzeme kullandık. Türbine, gerçek bir türbinde alması gereken tüm aksamları yerleştirdik" dedi.

- "Bu sistemle evlerin elektrikleri üretilebilir"
Türbinin üst kısmına öğrencilere eğitim vermek için platform kurduklarını ifade eden Hacı Soğukpınar, mühendis adayı öğrencilerin türbinin her parçasını rahatlıkla inceleyebileceğini kaydetti.

Sistemin, rüzgarı daha çok olan bir bölgeye kurulması durumunda bir evin bütün elektrik ihtiyacını rahatlıkla karşılayabileceğini vurgulayan Soğukpınar, şunları kaydetti:

"Adıyaman'ın dışından hiç bir yardım ve malzeme almadan kendi imkanlarımızla rüzgar türbinini yaptık. 20 bin liralık bütçemizle yapabileceğimiz en iyi malzemeleri kullanarak, rüzgar enerjisinden elektrik üretmeyi başardık. Özellikle rüzgar enerjisi bakımından iyi bir bölge olan Sincik ilçemizde bu türbinimizle rahatlıkla elektrik üretilebilir. Önümüzdeki dönemlerde hedefimiz daha büyük türbinler üretebilmek. Yüzde 100 yerli malzemeler ve imkanlar kullanılarak rüzgar türbini yaptığımız için çok mutluyuz."