Ölüler diriliyor. 2 bin 500 yıllık ahşap tabutların içinden çıkanlar herkesi şok etti

Ölüler diriliyor. 2 bin 500 yıllık ahşap tabutların içinden çıkanlar herkesi şok etti

Yakın bir zaman önce beş antik mezarın bulunmasından iki ay sonra Mısır, Kahire’nin yaklaşık 30 km güneyindeki antik mezarlıkta kapsamlı kazı çalışmalarına devam ederken birçok eser ortaya çıkardı.

Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi başkanı Mostafa El-Waziri, keşif yerinde gazetecilere verdiği demeçte, “en büyük bronz koleksiyonun”, adını genellikle kedi başlı olarak tasvir edilen antik tanrıça Bastet’ten alan Bubastian mezarlığında ortaya çıkarıldığını söylüyor.

Koleksiyon, Bastet, Anubis, Osiris, Amunmeen, Isis, Nefertum ve Hathor dahil olmak üzere eski Mısır tanrılarının 150 bronz heykelini içeriyordu.

El-Waziri, 4.700 yıllık basamaklı piramidi tasarladığına inanılan tanınmış bir mimara atıfta bulunarak, “Ayrıca bir Imhotep heykeli bulduk … ve mezarını yakında bulabileceğimizi umuyoruz.” diyor.

El-Waziri, bu keşiften üç hafta sonra araştırmacıların, içinde mumyaların olduğu 250 ahşap boyalı tabut içeren iki mezar çukuru ortaya çıkardığını söylüyor. Tabutlar ayrıca geç döneme veya yaklaşık MÖ 747 ila 332 yılları arasına tarihleniyor.

Keşfin öne çıkan bulgularından biri, “100 yıldan uzun bir süredir ilk defa bulunan bozulmamış papirüsün” keşfiydi. Bu papirüs, ölen kişinin öbür dünyada gezinmesine yardımcı olmak için büyüler içeren bir cenaze metinleri koleksiyonu olan Ölüler Kitabı’ndan kesitler içeriyor olabilir.

El-Waziri, “Ön bulgular, rulo yapılmış papirüsün dokuz metre olduğunu gösteriyor. Daha fazla çalışma için Mısır Müzesi’nin (Kahire’nin Tahrir meydanındaki) laboratuvarlarına gönderildi.” dedi.

Waziri daha sonra, taraklar, bilezikler ve küpeler de dahil olmak üzere bir kozmetik koleksiyonuyla birlikte bulunduğu için “Mısırlı kadınların güzelliğini gösterdiğini” söylediği Bastet’in küçük bir heykelini sergiledi.

El-Waziri, “Nasıl durduğuna ve elindeki çantaya bakın. Eski Mısırlılar bize Mısırlı kadınların güzelliğini böyle gösterdi” dedi.

Mısır’ın Sakkara’daki kazı çalışmaları, 2018’de 4.400 yıllık kraliyet rahibi Wahtye’nin mezarının ortaya çıkarılması ve bir yıl sonra yüzlerce mumyalanmış hayvan ve heykelin keşfi de dahil olmak üzere son yıllarda bir dizi keşifle sonuçlanmıştı.

Geçen yıl Mısır, Sakkara’da içinde 50’den fazla ahşap tabut bulunan 52 mezar çukuru ortaya çıkardı. Orada bulunan en eski lahitler 3.000 yıl öncesine dayanıyordu. Ayrıca Mısır’ın Altıncı Hanedanı’nın ilk firavunu olan Kral Teti’nin karısı Kraliçe Nearit’in mezar tapınağını da keşfettiler.

 

İlgili Haberler