Dünya gazetesi yazarı Kerim Ülker, önemli bir haberi köşesinde paylaştı. Ülker, köşesinde ele aldığı haberde Türkiye’nin uzaydaki 5’inci uydusunun Türksat 5B''nin transferini Ukrayna''nın gerçekleştirdiğini aktardı.
Kerim Ülker''in "Ukrayna''nın ilk kamu-özel projesine Türk imzası" başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle,
Kiev-Ankara arasında gelişen ilişkilerin savunma ve havacılık gibi alanlara da olumlu yansıdığını görmek mümkün. Bununla ilgili de bir haberi daha sizlerle paylaşmak isterim. Hatırlayacağınız üzere Türkiye’nin uzaydaki 5’inci uydusu Türksat 5B, 18 Aralık’ta ABD''nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü''nden başarıyla uzaya fırlatıldı. Faydalı yük kapasitesi ve güç değerleriyle Türksat uydu filosunun en güçlüsü olacak Türksat 5B haberleşme uydusu, dünyanın en zengin insanı Elon Musk’un Space X firmasına ait Falcon 9 adlı roketiyle uzaya gönderildi. Sabit Uydu Servis (FSS) sınıfı uydulara göre en az 20 kat fazla kapasite verimliliği bulunan yüksek verimli uydu kategorisinde yer alıyor.
Geçtiğimiz günlerde Ukrayna basınında Türksat 5B ile ilgili ilginç bir haber okudum. Haber, devasa uydunun taşınmasıyla ilgiliydi. 14.7 metre uzunluğunda, 5.45 metre genişliğinde ve 4.36 metre yüksekliğinde bir konteynere yüklenen 60 ton ağırlığındaki uydunun transferinde Ukrayna imzası bulunuyordu. Kiev merkezli kargo taşımacılığı şirketi Antonov Airlines ve Bollore Logistics Space işbirliğiyle organize edilen transfer, Fransa''nın Toulouse kentinde başladı. Uyduyu dünyanın en büyük uçaklarını filosunda barındıran Antonov Airlines’a ait AN-124 tipi uçak gerçekleştirdi. Antonov AN-124 dünyanın en büyük ikinci kargo uçağı olarak biliniyor ve bu alanda rekoru elinde bulunduran AN- 225''in küçük kardeşi olarak tanınıyor. 150 ton taşıma kapasitesine sahip uçağın uzunluğu 69, kanat açıklığı 73 metre.
Dünyanın en büyük operasyonel kargo uçaklarını filosunda barındıran Antonov, ünlü transferini 1988 yılında yapmıştı. Sovyetler Birliği’ne ait uzay mekiği Buran’ı taşıması için yapılan 6 motorlu dünyanın en büyük uçağı An-225, 4 yılda tamamlanmıştı.