17 helikopter çürüğe çıktı

17 helikopter çürüğe çıktı

17 helikopter çürüğe çıktı

Bakım ihalesini alan Rus firması, üç yıldır Rusya'ya gönderilen 4 helikopterin bakım sözleşmesine uymadı. Bakımları yapılamayan diğer 15 helikopterin de uçuşları yasaklandı.

Jandarma, 12 yıl önce Rusya'dan 19 adet MI-17 helikopter satın aldı. Helikopterlerden ikisi üç yıl önce Hakkari'de teknik arıza nedeniyle düşünce kırımı yapıldı. MI-17'lerin depo seviyesi bakımlarının yapılması için ihale açıldı.

2002'deki ihalede üretici firma yüksek teklif verince, 13,5 milyon dolarlık teklifi ile Tataristan'da yerleşik Joint Stock Company Kazan (JSC) adlı Rus firması ihaleyi kazandı. Sözleşme gereği, 17 adet MI-17 helikopterinin 4'erli gruplar halinde bakımının yapılması kararlaştırıldı. Sözleşmede helikopterlerin bakım süreleri 3,5-4 ay olarak taahhüt altına alındı. İkisi ambulans olan 4 helikopter, Mayıs 2004'te Esenboğa Havalimanı'ndan nakliye uçağı ile firmanın St. Petersburg'daki fabrikasına gönderildi.

Jandarma'nın helikopterleri St. Petersburg'da söküldü. Ancak aradan üç yıl geçmesine karşın 4 helikopterin bakımı tamamlanıp Türkiye'ye teslim edilmedi. Jandarma Genel Komutanlığı, gövde servis ömürleri dolduğu için bakım sırası bekleyen 13 adet MI-17 helikopterin uçuşlarını ise 2004 yılında yasakladı. Helikopterler o günden bu yana Güvercinlik'teki hangarlarda bakım bekliyor. Kaynaklar, JSC Kazan firmasının iflas ettiğini öne sürüyor. Fabrikanın da satıldığı yönünde iddialar bulunuyor. Jandarmanın üç yıldır hangarda tuttuğu 13 helikopter bakım beklerken, Rusya'daki 4 helikopterinin akıbeti merak konusu.